5 ting å tenke på før du blir selvstendig næringsdrivende

Drømmer du om å starte for seg selv? Med egen bedrift har du frihet til å bestemme over arbeidsdagen din, men det er noen ting du må huske på før du tar steget som gründer.

Drømmer du om å starte for seg selv? Med egen bedrift har du frihet til å bestemme over arbeidsdagen din, men det er noen ting du må huske på før du tar steget som gründer.


Du har uendelig med muligheter som selvstendig næringsdrivende! Slik kommer du i gang med din egen bedrift:

Hva vil det si å være selvstendig næringsdrivende?

Å være selvstendig næringsdrivende vil si at du bestemmer hvor og når du jobber, og hva du driver med. 

For å kunne starte egen bedrift stiller myndighetene krav til at du driver for egen regning og risiko, altså at du har ansvaret for det du leverer og utstyret du bruker.

Til forskjell fra hobbyvirksomhet, må næringsvirksomheten din også ha potensiale til å gå med overskudd. Slik skiller du mellom hobby og næring.

Møter du disse kravene kan du fint starte egen bedrift.

Se hvordan du enkelt starter bedrift med tjenesten enkeltpersonforetak.no:

Opprett ditt ENK nå ➝

Derfor bør du bli selvstendig næringsdrivende

Fordelen med å være næringsdrivende er at du får du skattefradrag på de aller fleste kostnadene du har i forbindelse med arbeidet, og du kan trekke fra MVA som du betaler til leverandørene dine.

Enkeltpersonforetak er en av de mest populære foretaksformene i Norge; nesten 40 prosent av alle norske bedrifter er ENK, altså nærmere 162 000 enkeltpersonforetak.

Det er mange fordeler ved å starte ENK: det er ingen krav til aksjekapital eller vedlegg.

Før du går i gang bør du stille deg selv følgende spørsmål:

1. Hva skal du drive med, og hvordan skal du drive?

Tenk over hva du er god til og hva du liker å jobbe med – kan du gjøre det om til et yrke? Familie og venner, ja til og med potensielle kunder, har gjerne gode innspill her.

For å finne ut av dette, kan du sette opp en enkel forretningsidé. Det hjelper også hvis du har konkrete varer eller tjenester å vise til i en potensiell portefølje. Det vil som regel bety mer for oppdragsgivere enn en CV.

Du må også tenke over det praktiske: hvordan skal du strukturere arbeidsdagen din? Å være selvstendig næringsdrivende vil i praksis si at du ikke alltid kan gå hjem når arbeidsdagen er slutt.

Du må også tenke over hvor du skal jobbe fra, og hvilket utstyr du trenger i jobben.

Det finnes flere muligheter for å få økonomisk støtte i oppstarten av en ny bedrift. Det kan være smart å sjekke opp om kommunen har noen næringsfond du kan søke på, eller om du kan få dagpenger av NAV under etablering.

Husk at du kan få fradrag for kostnader til hjemmekontor, mobil og PC, bruk av bil og mer.

Se oversikt over alle skattefradragene i enkeltpersonforetak.

2. Klar for å bli selvstendig næringsdrivende?

Når du starter egen bedrift er det du som er både daglig leder, selger og regnskapsansvarlig. I alle fall frem til du ansetter eller leier inn noen som kan hjelpe.

Som næringsdrivende må du fakturere kundene dine når du har levert en vare eller tjeneste, i stedet for at du får lønn for arbeidet. Med Conta kan du enkelt lage godkjente fakturaer, og det er lett å følge opp.

Hvis du også fører regnskap i Conta, bokføres fakturaer og innbetalinger automatisk. Du kan også finne en regnskapsfører til å hjelpe deg rett i tjenesten. 

Se hvordan Conta kan hjelpe deg med fakturering og regnskapsføring:

Kom i gang med Conta

Selvstendig næringsdrivende er ansvarlig for å betale inn skatt, og merverdiavgift hvis de selger noe som er MVA-pliktig, og må rapportere om virksomheten til myndighetene.

Har du oversikt over rapporterings- og avgiftsplikter? Når du driver enkeltpersonforetak må du betale forskuddsskatt fire ganger i året, sende inn skattemelding som dekker både deg og bedriften og i noen tilfeller sende inn årsregnskap, MVA-melding og a-melding.

Se alle fristene for et enkeltpersonforetak.

3. Hvordan skal du tjene penger?

Forretningsplan og forretningsmodell er gode verktøy å ha når du driver egen bedrift. Uansett hva du skal drive med kan det være lurt å sette opp en forretningsmodell som sier hva du skal gjøre, for hvilken kundegruppe og hvordan du skal tjene penger på det. 

Se eksempel på en forretningsmodell og last ned en gratis mal her.

Forretningsplanen går mer i dybden, og inneholder som regel markedsundersøkelser, konkurrentanalyser, finansieringsmuligheter og så videre. Slik setter du opp en forretningsplan.

Det er ikke sikkert at du trenger en forretningsplan, men den kan hjelpe deg hvis du er usikker på om det er et marked for det du selger, du trenger økonomisk støtte eller du har mange konkurrenter.

4. Hvilke inntekter og utgifter vil du ha?

Du bør lage kalkyler på hva varene eller tjenestene dine må koste for å gi deg den omsetningen du ønsker. Og da må du ikke bare tenke timepris, men også kostnadene du vil ha i forbindelse med lokaler, utstyr og lignende. 

Finn timeprisen din på Timepriskalkulatoren.

Driftsbudsjett ditt er en oversikt over hvilke kostnader og inntekter du har. I det budsjettet bør du også ta med kostnader til utstyr og andre ting som du må kjøpe i oppstarten.

I et likviditetsbudsjett setter du opp inntekter og utgifter hver måned for å forsikre deg om at du har nok penger til å dekke regningene til bedriften din etter hvert som de kommer inn.

5. Har du tenkt gjennom hele prosessen?

Før du går i gang bør du ha en oversikt over arbeidet som må gjøres, og ha satt opp noen gode rutiner for å takle oppgavene dine. Det innebærer:

Salg og markedsføring – Skal du selge til privatpersoner, bedrifter eller begge? Hvordan skal du markedsføre bedriften din? Skal den kun eksistere på nett eller skal du ha en butikk, salong og lignende, eller kjøre ut til kunder? 

Reklamasjon og klager – Hva skal du gjøre hvis en kunde klager på et produkt eller det oppstår problemer med varen eller tjenesten?

Fakturering – Hva skal du bruke for å sende faktura? Har du oversikt over hva som er lovpålagt å inkludere? Med Conta kan du lage godkjente fakturaer, med all nødvendig informasjon. 

Regnskap – Hvordan skal du føre regnskap? Med under 600 bilag i året kan du bruke en regnskapsmal, men du får mye mer hjelp i et regnskapsprogram. Du sørger også for trygg lagring av regnskapsdokumentasjonen din. Les mer om bokføringsplikt.

Purring/inkasso – Det vil være tilfeller hvor kunder betaler for sent eller ikke er villige til å betale, så hvilke rutiner skal du ha for purring og inkasso? Det er valgfritt å sende purring, og inkassovarsel må sendes minst to uker før inkassosaken kan starte. 

I Conta kan du sette på automatisk oppfølging slik at du slipper å følge opp fakturaer etter forfallsdatoen. Du kan også aktivere KID på fakturaene dine slik at innbetalinger registreres automatisk, og du kan sende purring og inkassovarsel på e-post rett fra systemet.

Mersalg og oppfølging av kunder – Hvilke muligheter har du for mersalg? Og hvor ofte skal du ta kontakt med eksisterende kunder? Her er det gode muligheter for å både øke omsetningen din, og sørge for mer fornøyde kunder og et bedre omdømme.

E-postmarkedsføring kan være lurt

Nesten uavhengig av hvordan type bedrift du har tenkt til å starte, kan det være lurt å være lurt å investere i et verktøy for e-postmarkedsføring.

For mange bedrifter er e-post et av de viktigste midlene for å få nye kunder og legge til rette for flere kjøp fra eksisterende kunder.

Conta er medeier i e-postmarkedsføringsverktøyet Mailmojo – et norsk, nettbasert verktøy som gjør det enkelt å sende nyhetsbrev og lage automatiske e-postsekvenser (for eksempel en serie e-poster over flere dager ønsker nye kunder velkommen, gir dem mer informasjon om produktene/tjenestene det har kjøpt og får dem til å kjøpe mer).

Hvis du planlegger å bruke e-poster til å få et konkurransefortrinn, anbefaler at du er tidlig ute med å samle e-poster og sende nyhetsbrev.

Prøv Mailmojo gratis

Du kan starte enkeltpersonforetak i dag 

Det kan gjerne virke skremmende å ta steget til å bli selvstendig næringsdrivende, men for mange er det utrolig givende. 

Ved å starte egen bedrift får du bestemme både hva du jobber med og hvordan arbeidsdagene dine ser ut. Og du lærer masse underveis.

Det er enkelt å registrere enkeltpersonforetak og har du gjort litt forarbeid er du bedre rustet til hverdagen som selvstendig næringsdrivende.

Vi har også laget en liste over fallgruver du bør unngå. Da sikrer du deg en enda bedre start!

Hva er en selvstendig næringsdrivende?

En selvstendig næringsdrivende er ansvarlig for arbeidet som utføres, og bruker eget utstyr i jobben. Skatteetaten kaller gjerne dette å “drive for egen regning og risiko”. For å kunne starte bedrift, må arbeidet ditt også foregå over lengre tid, og ha potensialet for å gå med overskudd. Når du er næringsdrivende fakturerer du oppdragsgivere, i stedet for å få lønn. Du må også selv betale inn skatt og MVA til staten, og rapportere om bedriften.

Hvorfor starte egen bedrift?

Myndighetene krever at du starter bedrift når arbeidet ditt defineres som næringsvirksomhet. Som næringsdrivende bestemmer du over din egen arbeidsdag. Du får også skattefradrag på kostnadene du har i driften. Omsetter du for mer enn 50 000 kroner i året kan du i tillegg få fradrag på MVA som du betaler til leverandørene dine. Slik går du fra hobby til næringsvirksomhet.

Enkeltpersonforetak eller aksjeselskap?

ENK og AS er de mest populære foretaksformene i Norge. Det er mye enklere å starte enkeltpersonforetak, og det er færre krav til hva du må gjøre i driften. Aksjeselskap egner seg best hvis du skal ha mange ansatte eller vil satse på å vokse. Vi hjelper deg i gang med ENK.

Hvem kan starte enkeltpersonforetak?

Du kan starte ENK så lenge du har fylt 18 år, har norsk adresse å registrere bedriften på og norsk personnummer eller d-nummer. Du må også drive med det som kan kalles næringsvirksomhet, og ha et godkjent navn og beskrivelse av arbeidet ditt. Kom i gang med ENK.

Hvordan starte enkeltpersonforetak?

Du kan registrere ENK på enkeltpersonforetak.no. Da fyller du kun ut et enkelt skjema og vi tar oss av registreringen for deg.

Er ENK selvstendig næringsdrivende?

Ja! For å bli selvstendig næringsdrivende må du ha en bedrift. De fleste har et enkeltpersonforetak eller aksjeselskap.

Hva kan trekkes fra på skatten selvstendig næringsdrivende?

Når du driver egen bedrift kan du få flere skattefradrag. Det gjelder, for eksempel, kostnader for regnskapsprogram og andre innkjøp til bedriften.

Se alle skattefradragene du kan få i enkeltpersonforetak.

Abonner på Conta sitt nyhetsbrev