Ofte stilte spørsmål

Er enkeltpersonforetak (ENK) riktig organisasjonsform for meg?

Så spennende, du vil starte egen bedrift! Et enkeltpersonforetak er en næringsvirksomhet drevet av en enkeltperson som har fullt personlig ansvar, og det er en av de vanligste foretaksformene i Norge. Om dette er den beste løsningen for deg er i stor grad avhengig av omfanget til virksomheten din og hva slags ansvarsfordeling du ønsker. ENK gir deg veldig stor frihet, men samtidig stort personlig økonomisk ansvar. Les mer om hva som kjennetegner et ENK eller ta kontakt med oss på e-post hvis du lurer på om du skal satse på ENK.

Hva er fordelene med ENK?

Mange som skal starte velger enkeltpersonforetak fordi de får bestemme alt i selskapet, og det ikke noen krav til egenkapital og få formaliteter å forholde seg til. ENK har som andre foretak bokføringsplikt, men du trenger som regel ikke levere årsregnskap, og siden du selv ikke regnes som ansatt betaler du heller ikke arbeidsgiveravgift på pengene du tar ut. ENK er derfor en veldig gunstig løsning for deg som vil drive ved siden av fast jobb, eller som vil livnære deg som selvstendig næringsdrivende. Merk at du kan omgjøre et ENK til AS senere.

Bør jeg starte ENK eller AS?

ENK og AS er de to mest populære foretaksformene i Norge. Det er enklere å starte og drive enkeltpersonforetak, og du kan disponere hele overskuddet ditt slik som du ønsker. Hvis du skal ha mange ansatte, investere mye penger i selskapet og ser for deg stor vekst er du kanskje bedre lønnet med å velge AS. Det er fordi du i ENK står personlig ansvarlig for penger selskapet ditt eventuelt skylder og fordi det er flere komplikasjoner rundt ansattes lønn, feriepenger og sykepenger. Hvis du vil satse på AS hjelper vi deg med det også på Starte-AS.no. Der kan du få hjelp til registreringen, og finne ressurser som hjelper deg i oppstarten og driften av ditt nye firma!

Hvem kan starte enkeltpersonforetak?

Du må som hovedregel ha fylt 18 år for å kunne starte et enkeltpersonforetak. Personer over 15 år kan også etablere ENK, men da med tillatelse fra foresatte/verge og Fylkesmannen. Du må også være norsk statsborger, eller utenlandsk statsborger med gyldig oppholdstillatelse for å starte ENK, og ha en norsk adresse du kan registrere bedriften på.

Hva trenger jeg for å starte enkeltpersonforetak?

Det er veldig enkelt å starte ditt eget firma via Enkeltpersonforetak.no. Alt du behøver er et selskapsnavn som inneholder etternavnet ditt (merk at du ikke trenger å markedsføre bedriften under akkurat samme navn som du registrerer deg med). Du må også kunne beskrive hva selskapet skal produsere og selge, eller hvilke tjenester du skal utføre. Videre må du må ha en norsk adresse og et personnummer eller D-nummer.

Hvorfor bruke Enkeltpersonforetak.no?

Ved å bruke tjenesten vår kan du la oss ta oss av registreringen i Altinn. Vi kvalitetssjekker også infoen du sender oss. Dersom du har spørsmål i løpet av prosessen kan du ta kontakt med oss på [email protected]

Hva koster det å registrere ENK via Enkeltpersonforetak.no?

Når du registrerer ENK via Enkeltpersonforetak velger du samtidig et abonnement fra Conta. Vi garanterer kvalitetssjekking av infoen din, og du slipper å ta deg av registreringen i Altinn. Bedriften din blir så registrert i Enhetsregisteret og du får et organisasjonsnummer.
Prisen for å starte enkeltpersonforetak kommer an på om firmaet skal registreres kun i Enhetsregisteret, eller også i Foretaksregisteret. Se gjeldende priser på nettsiden til Brønnøysundregistrene.

Hvordan er registreringsprosessen?

  1. Fyll ut et kort bestillingsskjema.
  2. Vi kvalitetssjekker informasjonen din og oppretter enkeltpersonforetaket i Altinn.
  3. Du får melding når du kan signere elektronisk via Altinn.no.
  4. Noen få dager senere mottar du det nye organisasjonsnummeret ditt.

Hva gjør jeg hvis jeg har spørsmål om bestillingen min eller trenger å endre noe?

Ta kontakt med oss på [email protected] hvis du nylig fullførte bestillingen. Ellers kan selskapsopplysninger alltid endres ved å sende Samordnet registermelding via Brønnøysundregistrene. Merk at enkelte endringer i registeret koster penger, mens andre er gratis.

Jeg har fått e-post om at jeg må signere i Altinn. Hva gjør jeg?

Hvem driver Enkeltpersonforetak.no?

Enkelpersonforetak.no er utviklet og drives av Selskapsetablering AS som er en del av Conta Group. Vi vil at virksomheten din skal lykkes, og har derfor utviklet tjenester som det populære fakturaprogrammet og et smart og enkelt regnskapsprogram med en mobilapp for kvitteringer. Conta samler tjenestene du trenger på ett og samme sted, og gjør det enkelt for deg å drive bedrift.

Spørsmål om å planlegge, finansiere og drive enkeltpersonforetak?

Abonner på Conta sitt nyhetsbrev