Det er regler for hvilke navn du kan gi et enkeltpersonforetak, blant annet må etternavnet ditt være med i bedriftsnavnet. Se hva du må tenke på når du skal velge navn for ENK.
Det er ikke fritt frem å velge navn på et enkeltpersonforetak, myndighetene har innført noen regler for hva du har lov til å kalle bedriften din.
I tillegg bør du passe på å velge et navn som er lett gjenkjennelig, og som gjerne har et ledig webdomene slik at du kan sette opp en egen nettside.
Er du allerede klar?
Kravene til enkeltpersonforetak navn
Navnet du velger må inkludere etternavnet ditt. I tillegg må det møte visse andre krav:
- Du kan ikke ha med en annen persons navn.
- Det kan ikke være kortere enn tre bokstaver.
- Det kan ikke bare være navnet på land, fylke eller kommune.
- Du må ha godkjenning fra myndighetene for å kunne bruke begreper som bank, apotek, advokat og lignende.
- Det kan ikke være laget for å provosere eller forvirre noen.
Du kan altså registrere kun ARILDSEN hvis det er etternavnet ditt. Du kan også hete SNEKKER ARILDSEN – så lenge du inkluderer etternavnet er det greit.
Så enkelt er det å starte enkeltpersonforetak:
Navnebeskyttelse for enkeltpersonforetak
Du har i utgangspunktet ikke noen garanti for at ingen registrerer et foretak med samme navn som deg. Det betyr også at du også kan velge samme navn som et annet firma.
Mange enkeltpersonforetak må kun registrere seg i Enhetsregisteret. Det gir ingen beskyttelse av foretaksnavnet. For å få navnebeskyttelse, må du registrere deg i Foretaksregisteret også.
Les mer om Enhetsregisteret og Foretaksregisteret.
NB! Det er noen enkeltpersonforetak som må registrere seg i Foretaksregisteret, det gjelder hvis du skal drive som
- statsautorisert revisor
- statsautorisert regnskapsfører
Slik bør du gjøre det
Når du har funnet et navn du liker, bør du bruke tjenesten Navnesøk til å sjekke at ingen andre har brukt navnet.
Hvis SNEKKER ARILDSEN allerede er registrert som foretaksnavn i Foretaksregisteret, kan du ikke bruke det uten først få tillatelse fra bedriften det gjelder.
Er navnet registrert som varemerke kan du ikke bruke det i alle tilfeller.
Hvis SNEKKER ARILDSEN skulle vise seg å være ledig kan du også sjekke på Navnesøk at ingen andre har det logiske domenenavnet, for eksempel snekker-arildsen.no. Det samme gjelder for Facebook-profiler.
Det blir mye vanskeligere for kunder å finne bedriften din på nett hvis du ikke kan bruke førstevalget på webdomene og på sosiale medier.
OBS! Det finnes personer som kjøper opp relevante domenenavn etter hvert som de ser nyregistreringer i Enhetsregisteret, for så å selge deg webdomenet til en mye dyrere pris. Husk på det når du skal velge navn til enkeltpersonforetaket ditt.
Du kan bruke et markedsføringsnavn i tillegg
Til daglig, og når du markedsfører bedriften din, kan du bruke et annet navn enn det registrerte navnet.
Hvis bedriften din er registrert som ARILDSEN BAKERI, er det med andre ord ingenting i veien for at enkeltpersonforetaket drives under navnet Bakeriet.
Du registrerer et markedsføringsnavn ved å sende inn Samordnet registermelding til Brønnøysundregistrene. Husk uansett at myndighetene krever at du har med det offisielle bedriftsnavnet ditt på alle forretningsdokumenter.
LES OGSÅ: Slik starter og driver du enkeltpersonforetak.
Klage på andres bruk av navnet eller domenet ditt
Hvis du har registrert foretaket i Foretaksregisteret eller som varemerke, kan du klage til Patentstyret hvis du mener at noen andre har brukt navnet eller varemerket ditt. Det koster 4000 kroner (2024).
Du kan klage til Domeneklagenemnda hvis du mener noen andre har brukt domenet ditt, eller et domene som kan forveksles. Det koster 6385 kroner (2024), men du får beløpet igjen hvis klagen blir godkjent.
Bytte navn på enkeltpersonforetak
Det er fullt lov å endre navn på bedriften din ved en senere anledning. For å bytte navn sender du inn Samordnet registermelding til Brønnøysundregistrene.
Det er gratis å endre navnet så lenge bedriften kun er registrert i Enhetsregisteret. Har du registrert deg i Foretaksregisteret koster det 1357 kroner (2024).
Hva om du bytter etternavn?
Det hender jo at en bytter etternavn, for eksempel om en gifter seg og tar navnet til partner. Skal du bytte navn på enkeltpersonforetaket da?
Det er ikke noen krav om å bytte navn på firmaet hvis du bytter etternavn. Det kan derimot være en fordel, fordi det er enklere å finne firmaet og for å ha tillit til at det faktisk er du som driver det.
Nå har du gjerne noen gode navneideer klare. Hvis du er klar til å komme i gang har vi skrevet en nyttig guide til å starte og drive enkeltpersonforetak.
Du kan også føre regnskap i Conta. Du får masse hjelp underveis, i tillegg til automatikk under panseret som tar seg av flere av arbeidsoppgavene for deg.