Alt du bør vite om skattemelding for enkeltpersonforetak

Som innehaver av enkeltpersonforetak skal du levere skattemelding og næringsoppgave til myndighetene hvert år. Slik fungerer det. 

Som innehaver av enkeltpersonforetak skal du levere skattemelding og næringsoppgave til myndighetene hvert år. Slik fungerer det. 

Det er en del forpliktelser som følger med det å være selvstendig næringsdrivende. For enkeltpersonforetak innebærer det å betale skatt til myndighetene av overskuddet. Det er ikke en arbeidsgiver som trekker skatt fra lønningen din, det er ditt eget ansvar at den blir betalt inn. 

Enkeltpersonforetak betaler forskuddsskatt, noe som betyr at du betaler skatt før du tjener pengene. For å regne ut hvor mye du eventuelt får i restskatt eller skatt tilgode, må du levere skattemelding og næringsoppgave til myndighetene hvert år. 

Hva er skattemelding for enkeltpersonforetak?

Skattemelding for enkeltpersonforetak er akkurat den samme som skattemeldingen for deg som privatperson. Det er fordi innehaver av et ENK og bedriften i seg selv regnes som en og samme juridiske enhet hvor økonomien er felles. 

Det er altså ingen forskjell på skattemeldingen for deg personlig og enkeltpersonforetaket ditt. Du leverer kun én skattemelding som inneholder informasjon om økonomien din privat og økonomien til bedriften samlet. 

I tillegg til skattemeldingen, skal enkeltpersonforetak levere næringsoppgave. Det er her forskjellen på ansatte og personlig næringsdrivende ligger. 

Næringsoppgave for enkeltpersonforetak

Næringsoppgaven inneholder summen fra de forskjellige regnskapskontoene til enkeltpersonforetaket ditt. Poenget med næringsoppgaven er at Skatteetaten skal se overskuddet eller underskuddet i ENKet, altså om du tjener penger eller ikke. 

De må ha den informasjonen for å se om bedriften din er lønnsom og for å beregne hvor mye du skal betale i skatt. 

Næringsoppgaven inneholder også generell informasjon om bedriften din, som navnet til bedriften, organisasjonsnummer og eventuelt informasjon om regnskapsføreren og revisoren enkeltpersonforetaket bruker. 

Alle enkeltpersonforetak som har en omsetning over 50 000 kroner i året skal levere næringsoppgave. De aller fleste ENK leverer Næringsoppgave 1. Unntaket er hvis du har 

  • eiendeler verdt mer enn 20 millioner kroner, eller
  • ansatte som utgjør mer enn 20 årsverk

Da har du regnskapsplikt og skal levere Næringsoppgave 2

Hvordan levere skattemelding for enkeltpersonforetak

Du får skattemeldingen din i innboksen i Altinn i midten av mars. Før du kan sende inn skattemeldingen, må du gjøre klar næringsoppgaven. 

Du kan levere næringsoppgaven for enkeltpersonforetak fra regnskapsprogrammet til Conta. Conta henter ut alle regnskapskontoene dine i en rapport som du kun trenger å se over og sende til Altinn.

Se hvor enkelt det er:

Når du har gjort ferdig næringsoppgaven i Conta, ligger den klar til signering i Altinn. Da er det bare å fylle ut informasjonen som eventuelt mangler i skattemeldingen, og sende inn rapportene samlet via Altinn.

Fristen for å levere skattemelding og næringsoppgave for enkeltpersonforetak er 31. mai hvert år. Se alle fristene for enkeltpersonforetak

Prøv Conta gratis

Anbefalt å levere fra regnskapsprogram fra regnskapsåret 2022

I år kan du fortsatt levere næringsoppgaven som tidligere, men fra regnskapsåret 2022 kommer det en ny skattemelding for næringsdrivende. I 2023 slås skattemelding, næringsoppgave og andre skjemaer sammen til én samlet skattemelding for næringsdrivende. Det du kjenner som næringsoppgaven vil da hete næringsspesifikasjon. Skatteetaten anbefaler at du leverer denne fra regnskapsprogrammet ditt for å gjøre leveringen så enkel som mulig.

Den nye versjonen av næringsspesifikasjonen blir ganske lik næringsoppgaven som brukes i dag, men i stedet for å sende inn et separat skjema, legges dataene fra enkeltpersonforetaket direkte inn i skattemeldingen.

Les mer om den nye skattemeldingen.

Vi anbefaler sterkt at du leverer fra regnskapsprogrammet ditt i år også. Ikke bare går det raskere og er enklere, men det minsker også sjansen for å rapportere feil tall fordi all informasjon automatisk hentes fra regnskapsprogrammet ditt. 

Les mer om næringsoppgave for enkeltpersonforetak i Conta

Abonner på Conta sitt nyhetsbrev