Hvordan gå fra hobby til næringsvirksomhet

Hvis du tjener penger på en hobby kan det godt være at du egentlig driver en næringsvirksomhet. Se kravene til næring og hvordan du starter en bedrift. 

Hvis du tjener penger på en hobby kan det godt være at du egentlig driver en næringsvirksomhet. Se kravene til næring og hvordan du starter en bedrift. 

Har du en hobby som du tjener litt penger på og som du lurer på om blir ansett som en jobb? Hvis du har en god inntekt på hobbyen din, kan det godt tenkes at du driver næring. Som næringsdrivende er du skattepliktig og bør opprette en bedrift for å fortsette virksomheten.

Slik går du fra hobby til næringsvirksomhet:

Hva er forskjellen på hobby og næring?

Grensen mellom hva som er hobby og hva som er næringsvirksomhet kan være ganske vag fordi det ikke er definert i loven. 

De viktigste tegnene på at du er næringsdrivende er

  • at du sannsynligvis vil gå i overskudd over tid
  • at du driver for egen regning og risiko
  • at du har en del oppdrag eller selger en god mengde varer
  • at du tenker å holde på i en lengre periode

Les mer om forskjellen på hobby og næringsvirksomhet

Hvis du fortsatt er usikker på om det du gjør er hobby eller næring, kan du få hjelp av en veiviser på Skatteetaten sine nettsider. Har du spørsmål om en spesifikk aktivitet eller er usikker på om veiviseren har gitt deg riktig svar, kan du ta direkte kontakt med Skatteetaten.

Hva er den skattefrie inntektsgrensen for en hobby?

Skatteetaten har ikke satt en bestemt grense for hvor mye du kan tjene på en hobby før du må skatte av inntekten. Den viktigste faktoren er om du vurderer hobbyen som noe du kan gå i overskudd med over tid. Du må selv vurdere hvor stor inntekt du kan få av hobbyen før du betaler skatt, men vær klar over at Skatteetaten kan være uenig med deg og be deg betale restskatt i ettertid.

Du driver næringsvirksomhet, hva nå?

Når du har funnet ut at hobbyen din faktisk er næring, er det noen steg du må ta før du har gått fra fra hobby til næringsvirksomhet:

1. Start en bedrift

Nå er det på tide å starte en bedrift! Du bør mest sannsynlig starte et enkeltpersonforetak (tidligere enkeltmannsforetak) eller starte et aksjeselskap, og må selv ta en vurdering på hva som vil passe best for deg. 

LES OGSÅ: Skal jeg starte ENK eller AS?

2. Betal forskuddsskatt

En av forskjellene mellom å tjene litt penger på en hobby ved siden av en annen jobb og å drive næringsvirksomhet, er at du må betale skatt som selvstendig næringsdrivende

Når du driver enkeltpersonforetak skal du skatte på hele overskuddet ditt. Skatten betales i løpet av det året du tjener pengene, og kalles derfor forskuddsskatt. Du må selv melde fra til myndighetene om at du har startet bedrift og skal betale forskuddsskatt. Det gjør du ved å endre skattekortet ditt hos Skatteetaten

Som selvstendig næringsdrivende betaler du forskuddsskatt fire ganger i året, og like mye hver gang. Fristene er:

  • 15. mars
  • 15. juni
  • 15. september
  • 15. desember

Følg med og hold deg oppdatert på fristene.

Obs! Mister du fristen i mars forfaller også de andre fristene for året. Det er derfor viktig at du husker betalingsfristene for forskuddsskatt. Hvis du finner ut i løpet av året at du tjener mindre enn forventet, kan du endre forskuddsskatten underveis. 

Les mer om hvordan skatt og forskuddsskatt fungerer i enkeltpersonforetak

3. Sjekk hvilke andre rapporter og opplysninger du må levere

Det er en del ansvar som følger når du har egen bedrift og går fra hobby til næringsvirksomhet, blant annet det du må rapportere og levere til myndighetene. 

De fleste ENK leverer skattemelding og næringsspesfikasjon. Alle selvstendig næringsdrivende mottar skattemeldingen i Altinn innen 31. mars hvert år. Har du startet et enkeltpersonforetak, skal tallene til bedriften din være med i din personlige skattemelding. Dette fungerer litt annerledes hvis du driver AS. 

Du kan lese mer om skattemelding og næringsspesifikasjone i disse artiklene:

Hvis du tjener over 50 000 i løpet av en periode på 12 måneder, må du i tillegg registrere bedriften i Merverdiavgiftsregisteret og levere MVA-melding. MVA-meldingen er et skjema med informasjon om merverdiavgift (MVA) i firmaet ditt. De fleste bedrifter leverer den annenhver måned. Slik leverer du MVA-meldingen

LES OGSÅ: Slik fungerer MVA i ENK

Du har enda flere plikter hvis du har ansatte i firmaet ditt. Som arbeidsgiver må du blant annet hente ut skattekortet til de ansatte og trekke skatt fra lønnen deres, levere a-melding og betale arbeidsgiveravgift. 

LES OGSÅ:

4. Få skattefradrag for oppstartskostnader

Du kan få skattefradrag på de fleste kostnader fra perioden du startet bedriften din. Skatteetaten kaller dette oppstartsperioden, og den gjelder inntil fem år før selve foretaket ble opprettet.

Det betyr, at hvis du tar vare på kvitteringer og fakturaer for alle utgifter du har hatt før du gikk fra hobby til næringsvirksomhet, kan du få tilbake penger for disse utgiftene. Kostnadene må være reelle oppstartskostnader. Se hvilke skattefradrag du kan få i et enkeltpersonforetak

For å få skattefradraget for det året du startet bedriften din, og må du fylle ut næringsspesifikasjon.  

Abonner på Conta sitt nyhetsbrev