Enkeltpersonforetak: Hva er det?

Et enkeltpersonforetak eller enkeltmannsforetak er type bedrift som gir deg stor frihet. Det er lett å opprette enkeltmannsforetak, og det er ingen krav til egenkapital.

Et enkeltpersonforetak (også kalt ENK) er en bedrift drevet av én enkeltperson. En person som driver ENK kalles gjerne for selvstendig næringsdrivende.

Enkeltpersonforetak er en av de vanligste bedriftstypene i Norge, og mer enn halvparten av bedriftene som ble opprettet i 2023 var enkeltpersonforetak.

Det går raskt og enkelt å etablere et enkeltpersonforetak:

Den viktigste forskjellen mellom enkeltpersonforetak og andre organisasjonsformer, slik som aksjeselskap, er at et ENK plasserer deg helt og holdent i førersetet. Du og bedriften din regnes som samme enhet. 

Det gjør at det er enklere å bruke overskuddet slik du vil, og det er mye mindre administrasjonsarbeid å forholde seg til.

Usikker på om du du driver med er hobby eller næringsvirksomhet? Les her

Dette kjennetegner et enkeltpersonforetak:

Et enkeltpersonforetak har kun én innehaver. Det er ikke noe lovmessig skille mellom innehaver og virksomhet. Det vil si at du leverer én skattemelding (selvangivelse) med info om deg selv og enkeltpersonforetaket.

Du bestemmer alt i firmaet, og har full rådighet over pengene du tjener. Du skatter på alt overskudd uansett om du tar ut pengene til eget bruk eller ikke.

Slik fungerer skatt (forskuddsskatt) i enkeltpersonforetak.

Enkeltpersonforetak har dermed færre formaliteter og regler sammenlignet med andre foretakstyper. Det er ingen krav til egenkapital for å starte, i motsetning til et AS hvor du må ha en aksjekapital på minst 30 000 kroner. Du trenger heller ikke stiftelsesdokumenter.

Du står personlig ansvarlig for firmaets økonomiske og skattemessige forpliktelser. Vi sier gjerne at ENK-innehavere driver selvstendig næringsvirksomhet, mens AS driver næringsvirksomhet.

Du kan ha ansatte i et ENK, men regnes ikke som ansatt selv. Husk at du står personlig til ansvar for alt av utgifter i bedriften når du driver ENK. Når du har ansatte følger det med en rekke forpliktelser. Planlegger du for å ha flere ansatte, kan det være lurt å heller velge å starte et aksjeselskap. 

Hva er fordelene med enkeltpersonforetak?

En av de store fordelene med ENK er at det veldig enkelt å starte, og at det ikke er noen krav til egenkapital eller stiftelsesdokumenter.

I et enkeltpersonforetak er du som privatperson og bedriften regnet som en og samme juridiske enhet. Det vil si at bedriftens penger er dine penger, og dine penger er bedriftens penger. 

NB! Selv om du som privatperson og ENK er en juridisk enhet, må du fremdeles føre regnskap hvis du omsetter for over 50 000 kroner i året. 

Å drive et ENK er en del enklere enn å drive bedrift under andre selskapsformer. Det er mindre administrasjonsarbeid, du leverer som regel ikke årsregnskap og du er ikke regulert av et eget lovverk. Dette skiller et ENK fra et AS, der du må følge reglene i aksjeloven. 

Siden du ikke regnes i eget enkeltpersonforetak, slipper du å kjøre lønn og betale arbeidsgiveravgift når du tar ut penger til eget bruk. Du disponerer pengene fritt – du skatter uansett på alt overskuddet sammen med annen inntekt.

I hovedsak passer ENK veldig godt når du vil drive bedrift på egenhånd, og ikke har tenkt å ha mange ansatte, ha investorer, eller bruke mye penger på varelager eller utstyr. ENK passer for eksempel godt til frilansere og konsulenter. 

Dette må du vite for å starte og drive enkeltpersonforetak i 2024.

Hvordan starter du ENK? 

Alt du trenger for å starte enkeltpersonforetak er

  • et bedriftsnavn som inneholder etternavnet ditt
  • en beskrivelse av tjenesten eller varene du skal selge
  • en norsk adresse
  • et personnummer/d-nummer

Vi hjelper deg å opprette enkeltmannsforetak. Alt du må gjøre er å fylle ut et enkelt skjema. Vi gjør resten for deg!

Start ENK

Når Brønnøysundregistrene har behandlet registreringen din får du et organisasjonsnummer. Da kan du begynne å drive næringsvirksomhet, og fakturere for varene eller tjenestene dine.

Les også: Hva trenger du etter du har opprettet et ENK?

Abonner på Conta sitt nyhetsbrev