Prøv Regnskap fra Conta gratis i 30 dager

Hva er enkeltpersonforetak?

Enkeltpersonforetak-innehaver som jobber med et bord

Enkeltpersonforetak (ENK) er en måte å drive bedrift på som gir deg stor frihet. Det er også lett å komme i gang med, og det er ingen krav til startkapital.

Et enkeltpersonforetak er næringsvirksomhet drevet av en enkeltperson med fullt personlig ansvar. Det vil si at eieren og bedriften regnes som ett og samme juridiske subjekt, og leverer en felles skattemelding (selvangivelse). Enkeltpersonforetak er en av de vanligste foretaksformene i Norge, og utgjorde over halvparten av foretak som ble opprettet i 2017.

Den viktigste forskjellen mellom enkeltpersonforetak og andre organisasjonsformer er at enkeltpersonforetaket plasserer deg som eier helt og holdent i førersetet.

Fordelene med enkeltpersonforetak

Fordelene med et ENK er at du er eneste eier og beslutningstaker, og det er også færre krav til ENK enn til andre virksomhetstyper. Du trenger ikke egenkapital for å starte, i de fleste tilfeller leverer du ikke årsregnskap og du er ikke regulert av et eget lovverk. Dette skiller et ENK fra et AS, der du også kan ha flere eiere, og er pålagt å ha et styre samt å følge et mer rigid sett av regler og lover i driften av firmaet.

Du regnes ikke som ansatt i ditt eget ENK og betaler dermed ikke arbeidsgiveravgift med mindre du har personer ansatt i firmaet. I et enkeltpersonforetak skatter du på overskuddet ditt og kan disponere dette slik du ønsker, evt. ta det ut i lønn eller investere det i bedriften. Du kan lese mer om regnskap, fakturering og skatt for ENK her.

Dette kjennetegner et enkeltpersonforetak:

  • Et enkeltpersonforetak eies av én person, og foretaket og personen regnes som ett juridisk subjekt og leverer én skattemelding (selvangivelse).
  • Du bestemmer alt i firmaet, og har full rådighet over pengene du tjener.
  • Det er færre formaliteter og regler sammenlignet med andre bedriftstyper.
  • Det er ingen krav til egenkapital for å starte, i motsetning til 30 000 kroner for et AS.
  • Du kan ha ansatte (men selv regnes du ikke som ansatt).
  • Du har personlig ansvar for firmaets økonomiske og skattemessige forpliktelser.

Enkeltpersonforetak eller AS?

Når du starter et enkeltpersonforetak må du være klar over at din personlige risiko øker etterhvert som firmaet vokser, siden det ikke er noe juridisk eller økonomisk skille mellom deg som privatperson og foretaket du eier. Som ENK-eier holdes du ansvarlig for alle pengene firmaet ditt eventuelt skylder.

Dersom du vil satse på mange ansatte, mye investering og stor vekst er AS kanskje et bedre alternativ for deg. Vi kan hjelpe deg med å starte på Starte-as.no.

Du kan også lese vår komplette guide til å starte og drive enkeltpersonforetak.

Hvem bør starte enkeltpersonforetak?

Enkeltpersonforetak lønner seg for i stor grad for deg som vil drive næringsvirksomhet ved siden av fast jobb, eller som vil livnære deg som selvstendig næringsdrivende. Du kan registrere enkeltpersonforetak i dag, alt du trenger er et bedriftsnavn, en beskrivelse av bedriftens formål (altså tjenestene eller varene du skal levere), norsk adresse, og et personnummer/D-nummer. Da er du i gang!

Start ditt enkeltpersonforetak.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Vi sender deg jevnlige e-poster med gode tips til å drive egen bedrift.