Må enkeltpersonforetak registreres i Foretaksregisteret?

Enkeltpersonforetak (ENK) blir som alle andre bedrifter registrert i Enhetsregisteret. Noen ENK må også registreres i Foretaksregisteret. Vi hjelper deg å forstå forskjellen.

Enkeltpersonforetak (ENK) blir som alle andre bedrifter registrert i Enhetsregisteret. Noen ENK må også registreres i Foretaksregisteret. Vi hjelper deg å forstå forskjellen.

Lurer du på om enkeltpersonforetaket ditt skal registreres i Foretaksregisteret? Her får du svaret!

Hva skal registreres i Enhetsregisteret?

Enhetsregisteret er et register som samler nøkkelinfo om alle organisasjoner i næringsliv og offentlig sektor i Norge. 

Når du registrerer enkeltpersonforetak blir du automatisk lagt til i Enhetsregisteret. 

I Enhetsregisteret får alle et nisifret organisasjonsnummer som gjør det enklere for myndighetene å holde rede på organisasjonene. I tillegg lagres informasjonsom adresse, bransje, næringskode og så videre. 

All informasjon i Enhetsregisteret er offentlig tilgjengelig, utenom personnummeret/d-nummeret du oppgir når du oppretter enkeltpersonforetak.

Du må være medlem av Enhetsregisteret før du kan begynne med næringsvirksomhet, og før du kan melde deg inn i andre registre slik som Foretaksregisteret og Merverdiavgiftsregisteret.

Les mer om Enhetsregisteret.

Hva vil det si å være registrert i Foretaksregisteret?

Foretaksregisteret er et register som viser informasjon om økonomi og ansvarsfordeling i norske bedrifter. For eksempel, viser registeret hvem som er med i styret, hvem som er revisor og regnskapsfører og om bedriften er under konkursbehandling eller tvangsoppløsning. 

Mye av informasjonen i registeret er offentlig – derfor gir det også en oversikt over norsk næringsliv.

Det er et gebyr for å registrere en virksomhet i Foretaksregisteret. Se prisene for registrering.

Foretaksregisteret reguleres av foretaksregisterloven.

Hvem må registrere seg i Foretaksregisteret?

Enkeltpersonforetak trenger kun å registrere seg i Foretaksregisteret hvis de:

  • kjøper inn varer i forbindelse med videresalg, for eksempel hvis du driver en nettbutikk med salg av varer du ikke har laget selv
  • har flere enn fem ansatte som jobber mer enn 20 timer per uke
  • skal sette pant i eiendelene til bedriften
  • driver betalingsforetak

Mange enkeltpersonforetak slipper derfor å registrere seg i Foretaksregisteret. 

Noen enkeltpersonforetak velger å registrere seg selv om de faller utenfor kravene over. Det er fordi registreringen gir:

  • firmaattest som fungerer som legitimasjon overfor invester, banker og lignende
  • enerett til firmanavnet

Så lenge du ikke registrere deg i Foretaksregisteret trenger du ikke å ta stilling til det i oppstarten. Du kan alltid registrere deg senere hvis du vil ha vern av firmanavnet og firmaattest.

Skal jeg registrere meg i Foretaksregisteret?

Hvis enkeltpersonforetaket ditt oppfyller et av kravene, skal det registreres. Det spørs altså helt hva du skal drive med!

Starter du ENK via enkeltpersonforetak.no, ordner vi registreringen for deg!

Hvor mye koster registrering i Foretaksregisteret?

For enkeltpersonforetak koster registrering i Enhetsregisteret og Foretaksregisteret 2 656 kroner (2024). Registrering i kun Enhetsregisteret koster 2 499 kroner, og etterregistrering i Foretaksregisteret koster 2 120 kroner.

For aksjeselskap koster registrering i Foretaksregisteret 5 784 kroner (2024). Dette er en engangssum som du betaler ved registrering.

Start et enkeltpersonforetak

Du kan starte enkeltpersonforetak i dag! Alt du trenger er et godkjent bedriftsnavn, en beskrivelse av hva du skal selge, norsk adresse, og personnummer/d-nummer.

Det er ingen gebyrer fra Brønnøysundregistrene når du stifter et ENK, og hvis du registrerer ENK på enkeltpersonforetak.no tar vi oss av jobben og sørger for kvalitetssikring av opplysningene dine.

Les vår guide til å starte og drive enkeltpersonforetak.

Abonner på Conta sitt nyhetsbrev