Brønnøysundregistrene: Registrere enkeltpersonforetak

For å få komme i gang med et enkeltpersonforetak må du registrere foretaket ditt i Brønnøysundregistrene. Heldigvis er det enkelt - Enkeltpersonforetak.no hjelper deg med hele prosessen.

For å få komme i gang med et enkeltpersonforetak må du registrere foretaket ditt i Brønnøysundregistrene. Heldigvis er det enkelt – Enkeltpersonforetak.no hjelper deg med hele prosessen.

Brønnøysundregistrene (og ja, de har faktisk hovedkvarteret sitt i Brønnøysund), forvalter tjenesten Altinn som vi alle forholder oss med jevne mellomrom. Registrene inneholder til enhver tid en oppdatert oversikt over alle organisasjoner som holder til i Norge. Dette inkluderer alle AS og enkeltpersonforetak som opererer i Norge. 

De kalles også «Brønnøysundregisteret» på folkemunne.

Gjennom registrene blir enorme mengder bedriftsinformasjon samlet og loggført, for eksempel nystiftelser, nedleggelser, årsregnskap og mye mer.

Enkeltpersonforetak skal registreres i Brønnøysundregistrene i det som kalles Enhetsregisteret. Ved å bruke Enkeltpersonforetak.no blir dette fiksa for deg. Du trenger bare signere i Altinn når du får melding om det.

Det du trenger for å registreres:

Det er noen småting du må ha i orden før du registrerer foretaket i Brønnøysundregistrene.

  • En komplett norsk, fysisk adresse (ikke postboks) Du kan velge din egen adresse hvis du ikke har en bedriftsadresse ennå.
  • Du må være over 18 med personnummer eller D-nummer. Hvis du er under 18 (minimum 15) må du har tillatelse fra foresatte og Fylkesmannen.
  • Du må ha intensjon om å drive næringsvirksomhet. Denne sier seg kanskje selv, men husk at ikke alle former for virksomhet regnes som næringsvirksomhet. Virksomheten må være egnet til å tjene penger over tid, hvis ikke er det hobby du driver med. 

Hvordan registrere enkeltmannsforetak i Brønnøysundregisteret?

Tjenesten Enkeltpersonforetak.no lar deg registrere foretaket ditt. Alt du trenger er fylle ut bestillingsskjemaet, så fikses resten for deg. Du trenger bare signere i Altinn når du får melding om det. 

Samordnet registermelding blir sendt inn på dine vegne med all informasjonen som Brønnøysundregistrene trenger. Kort tid etterpå (avhengig av ventetiden hos Altinn som kan variere fra noen dager til lenger) blir bedriften tildelt et nisifret nummer: Organisasjonsnummeret.

Når du er registrert i Brønnøysundregistrene med et organisasjonsnummer for hånd kan du drive bedrift i Norge. Hvis du omsetter for mer enn 50 000 i året, registrere deg i merverdiavgiftsregisteret slik at du kan kreve inn og trekke fra MVA.

Se også: Hvordan starte og drive et enkeltpersonforetak.

Ofte stilte spørsmål

Hvordan registrere et enkeltmannsforetak?

Du kan registrere et enkeltpersonforetak direkte i Brønnøysundregistrene, eller bruke en tjeneste som enkeltpersonforetak.no som ordner registreringen og dokumentene for deg.

Har enkeltmannsforetak organisasjonsnummer?

Ja! Du mottar organisasjonsnummeret for enkeltpersonforetaket ditt når Brønnøysundregisteret godkjenner søknaden din.

Kan jeg endre eier av enkeltpersonforetak?

Du kan ikke endre eier av et enkeltpersonforetak. ENK er knyttet opp til deg som privatperson og kan ikke selges eller gis videre til noen andre.

Abonner på Conta sitt nyhetsbrev