Prøv Regnskap fra Conta gratis i 30 dager

Må jeg føre regnskap med enkeltpersonforetak (ENK)?

Alle næringsdrivende i Norge må dokumentere kostnader og inntekter. Enkeltpersonforetak med eiendeler verdt mer enn 20 millioner kroner eller ansatte som utgjør mer enn 20 årsverk må i tillegg sende inn årsregnskap hvert år.

Alle næringsdrivende i Norge må dokumentere kostnader og inntekter. Enkeltpersonforetak med eiendeler verdt mer enn 20 millioner kroner eller ansatte som utgjør mer enn 20 årsverk må i tillegg sende inn årsregnskap hvert år.

Her er reglene som gjelder for enkeltpersonforetak:

Omsetning under 50 000 kroner – du har ikke bokføringsplikt men må likevel dokumentere inntekter og kostnader og ta vare på dokumentasjonen.

Omsetning over 50 000 kroner – du har bokføringsplikt og må føre regnskap etter bokføringsloven og levere Næringsoppgave 1 eller Næringsrapport skatt med skattemeldingen. Du kan føre regnskap selv eller leie inn en regnskapsfører.

Omsetning over 50 000 kroner og eiendeler verdt mer enn tjue millioner kroner eller ansatte som utgjør mer enn tjue årsverk – du har regnskapsplikt og må utarbeide årsregnskap som du sender inn til Brønnøysundregistrene før 31. juli hvert år. Du må levere Næringsoppgave 2 med skattemeldingen.

Krav til oppbevaring

Regnskapsdokumentasjon må som regel oppbevares i fem år, men dokumentasjon som ikke er direkte knyttet til kostnader, slik som kontrakter, vedlegg osv. holder det å oppbevare disse i tre og et halvt år.

Dokumentasjonen må være sikret for tyveri, brannskader og vannskader, eller oppbevares elektronisk på en server på norsk jord. Conta tar vare på bilagene dine i ti år og oppfyller alle krav til oppbevaring.

Prøv regnskapsføring i Conta gratis i 30 dager.

Levering av skattemelding uten næringsoppgave

Har du omsetning under 50 000 kroner i året er du ikke bokføringspliktig. Du må likevel dokumentere alle inntekter og kostnader, og som regel oppbevare dokumentasjonen i 5 år.

Du trenger ikke levere Næringsoppgave sammen med skattemeldingen (selvangivelsen). Det holder å levere Skattemelding for formues- og inntektsskatt – personlig næringsdrivende mv (RF-1030).

Ved elektronisk levering klikker du på skattemeldingen i Altinn, og velger levering uten næringsoppgave. Deretter krysser du av for at du har enkle næringsforhold som ikke skal spesifiseres med vedlegg.

Legg inn summen av inntekten din og summen av kostnader. Summen av kostnader trekkes fra summen av inntekter, og sluttsummen legges så inn som driftsresultat og beregnet personinntekt.

Levering av skattemelding med næringsoppgave

Har du omsetning over 50 000 kroner i året, men ikke regnskapsplikt må du sende inn Næringsoppgave 1 (RF-1775).

Noen ENK som omsetter for mer enn 50 000 har forenklede forhold som gjør at de kan levere Næringsrapport skatt istedenfor Næringsoppgave 1. Se om bedriften din kan levere Næringsrapport skatt.

Hvis du møter kravene til regnskapsplikt må du sende inn Næringsoppgave 2 (RF-1167) isteden for Næringsoppgave 1.

Trenger du hjelp med regnskapet?

Mange selvstendig næringsdrivende velger å føre regnskap selv for å spare penger og for å ha bedre kontroll på den økonomiske situasjonen til bedriften.

Vurderer du å føre selv? I denne guiden til regnskapsføring finner du svar på det meste du lurer på.

Noen finner gjerne ut at det tar tid å sette seg inn i regnskapsføring hvis de ikke har erfaring eller interesse. Gjør du feil kan det føre til at du, for eksempel, mister fradrag du har krav på eller blir ilagt bøter eller gebyrer.

Har du ikke erfaring med regnskapsføring, kan det være lurt å få en regnskapsfører til å hjelpe deg med hele eller deler av regnskapet, eller se over jobben du har gjort.

I Conta kan du finne en regnskapsfører som kan hjelpe deg rett i regnskapsprogrammet.

Sist oppdatert 1. november 2019.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Vi sender deg jevnlige e-poster med gode tips til å drive egen bedrift.