Enkeltpersonforetak: Bruke regnskapsmal eller regnskapsprogram?

I et enkeltpersonforetak kan du fint velge å føre regnskapet selv. Du kan bruke en regnskapsmal, men et godt regnskapsprogram gjør jobben enda enklere.

I et enkeltpersonforetak kan du fint velge å føre regnskapet selv. Du kan bruke en regnskapsmal, men et godt regnskapsprogram gjør jobben enda enklere.

Tjener du mer enn 50 000 kroner i året må du føre regnskap. Heldigvis pleier det å være en grei jobb for små bedrifter.

Hvis du har færre enn 600 bilag i året har du lov til å føre regnskap i en regnskapsmal.

For de aller fleste er likevel den beste løsningen å bruke et regnskapsprogram. 

Må du føre regnskap i enkeltpersonfortaket ditt? Les mer her.

Fordeler og ulemper med regnskapsmal

Det er ikke sikkert bedriften din trenger alle funksjonene som finnes i enkelte regnskapsprogram. 

Og bruker du en regnskapsmal, for eksempel i Excel, er det ofte gratis eller så koster de en liten engangssum.

Men det er noen ulemper ved å bruke mal til regnskapsføringen:

  1. Det er lettere å gjøre feil. Du må selv sørge for at du fører slik som det står i bokføringsloven, og du får som regel ingen veiledning i regnskapsmalen eller fra de som laget den.
  2. Malen oppdateres ikke når det kommer lovendringer, det vil si at du kan ende opp med å bruke feil kontoer eller MVA-satser, for eksempel.
  3. Du får ofte ikke de samme funksjonene som i et godt regnskapsprogram, slik som rapporter (inkludert MVA-melding og næringsoppgaven), mulighet for å automatisere deler av jobben eller en bra løsning for bankavstemming.

Selv om du har færre enn 600 bilag, må du følge alle reglene i bokføringsloven. Det vil blant annet si at du må føre kjøp og salg to steder i regnskapet, ofte kalt dobbel bokføring. 

Du må også kunne ta ut alle de lovpålagte rapportene, slik som hovedbok, reskontroer og saldobalanse.

Det er altså mulig å bruke en regnskapsmal til regnskapet, og du kan spare noen kroner på å velge det, men det vil som regel koste deg mer tid, enten du leser deg opp på lover og regler eller sette opp egne rapporter.

Racerfart med et regnskapsprogram

Regnskapsprogrammer som er laget for små bedrifter pleier ikke koste mange kronene i måneden, og gir deg mye mer å lene deg på.

De fleste regnskapsprogram gir deg også en gratis prøveperiode slik at du kan se om det passer for deg.

Conta har et enkelt regnskapsprogram for enkeltpersonforetak som gjør at du kan føre regnskap uansett erfaring. Nyttige veivisere hjelper deg med bokføringen, og du får beskjed hvis noe ser ut til å ikke stemme.

Det vil si at du, blant annet, ikke kan bokføre et bilag med mindre det går i null, som er en av grunnreglene i regnskapsføring. Skulle det være noe som skurrer er det enklere å søke seg frem til feilen.

I tillegg hjelper den kunstige intelligensen deg med å velge riktig konto når du bokfører ting du har kjøpt. AI’en Kaia lærer fra alle brukere ved hjelp av maskinlæring, og gir deg presise forslag til regnskapskontoer.

Du får også tallene dine oppstilt i skikkelige rapporter. Da følger du lovkravene, og du får bedre kontroll på budsjett og på bedriften din. MVA-meldingen og Næringsoppgave 1 er også ferdig utfylt for deg, slik at det bare er å levere rapportene rett til Altinn.

Myndighetene krever at alle transaksjonene i regnskapet skal kunne spores tilbake til et bilag, og at bilagene oppbevares trygt i fem år, og da kan du slappe mer av hvis du bruker et regnskapsprogram.

Med Conta lagres alle bilagene dine trygt i ti år, og du kan ta bilde av kvitteringene dine og sende rett til Conta med en gratis mobilapp.

Skulle du trenge hjelp av en regnskapsfører, kan du enkelt invitere de inn i regnskapssystemet, uten at det koster noe ekstra.

Se listen over regnskapspartnere som kan hjelpe deg.

Conta gjør jobben for deg!

Med Conta kan du også lage opptil 20 faktura gratis eller ubegrenset gratis med fakturaer når du har regnskapsprogrammet

Bruker du Conta til fakturering, føres alle fakturaene dine automatisk i regnskapet. Det samme gjelder innbetalinger, kreditnotaer og avsluttede fakturaer. Da er halve jobben gjort!

Kunder, prosjekter og avdelinger som du setter opp i fakturaprogrammet overføres også til regnskapet ditt.

Dette er en intro til fakturering og regnskapsføring i Conta:

Les mer om hvordan regnskap og fakturering henger sammen i Conta

Kan bli enda vanskeligere å bruke regnskapsmal

Fra 1. januar 2020 krever myndighetene at regnskapet ditt skal kunne eksporteres i det som kalles SAF-T format. Formatet bestemmer hvilke kontoer og MVA-koder som skal brukes.

De fleste regnskapsprogram vil da legge til rette for at du også fører i dette formatet, slik at det er lettest mulig å ta ut informasjon og sende til myndighetene. 

Har du en regnskapsmal kan det bli vanskeligere, eller i verste fall umulig, å overholde dette nye lovkravet. 

Vi anbefaler deg heller å satse på et solid regnskapsprogram, slik at du kan bruke mer tid på å drive firma. Men test gjerne programmet først, så er du sikker på at det passer til firmaet ditt.

Prøv Conta sitt regnskapsprogram gratis i 30 dager.