Når kan du avslutte faktura med tap?

Når du skal avslutte en faktura med tap trenger du ikke å skatte på den tapte inntekten. Men fakturaen må møte visse krav før du kan gjøre det.

Når du skal avslutte en faktura med tap trenger du ikke å skatte på den tapte inntekten. Men fakturaen må møte visse krav før du kan gjøre det.

Som selvstendig næringsdrivende må du skatte på all inntekten din. Omsetter du for mer enn 50 000 kroner i året og selger MVA-pliktige varer, må du også kreve inn MVA fra kundene dine som du betaler videre til staten.

Du kan slippe skatt og MVA på et tapt salg så lenge kunden det gjelder ikke har mulighet til å gjøre opp for seg. Da avslutter du fakturaen med tap.

Ikke kommet i gang med faktureringen enda? Slik lager du en faktura i enkeltpersonforetak.

Krav til å avslutte med tap

Det er ikke nok at kunden din nekter å betale, altså at de har manglende betalingsvilje. For å kunne slippe skatt og merverdiavgift må du dokumentere at kunden ikke har betalingsevne.

Skatteeetaten kaller dette “endelig konstantert tap på kundefordring”.

I skatteloven er kravene enten at:

  • det er seks måneder siden fakturaen forfalt, og du har sendt minst tre purringer, eller
  • du har prøvd inkasso forgjeves, eller
  • kunden er konkurs og konkursboet ikke har mulighet til å betale, eller
  • en samlet vurdering viser at kundefordringen er tapt

Uansett hvilken av disse grunnene det skyldes må du dokumentere tapet, enten med purringer du har sendt, svar fra inkassobyrået, bevis på at kunden har gått konkurs eller lignende.

Avslutte med tap vs. kreditnota

Når du har konstatert at kunden ikke kan betale deg, kan du avslutte fakturaen.

Å avslutte en faktura med tap er ikke det samme som å lage en kreditnota. Du bruker kreditnota når du har opprettet en faktura uten grunnlag eller det er feil i fakturaen. Når du lager kreditnota reduserer du inntekten din og MVA du har krevd inn fra kunder.

Kreditnota kan ikke brukes for tapte kundefordringer fordi det lager krøll i regnskapstallene dine.

Når du avslutter en faktura, oppveier du i stedet inntekten og merverdiavgiften i regnskapet ved å registrere fakturabeløpet som en kostnad.

Inntekten og kostnaden veies opp slik at du slipper å skatte på de tapte pengene på skattemeldingen. Du kan også trekke fra merverdiavgiften på MVA-meldingen din. 

Har du allerede betalt, får du pengene igjen ved neste skatteoppgjør, og trekker fra beløpet på den neste MVA-meldingen du leverer.

Slik gjør du

Bruker du fakturaprogrammet fra Conta kan du gå til fakturaen det gjelder og velge “Avslutt med tap”. Da oppdateres omsetningen og rapportene i tjenesten.

I Conta får du også påminnelser når fakturaene dine har forfalt, og du kan sette på automatisk oppfølging slik at purringer eller inkassovarsel sendes automatisk.

Fører du regnskap i Conta vil tapet du registrerer automatisk bokføres på de riktige regnskapskontoene. Det gjelder også alle fakturaene og innbetalingene dine fra Conta. 

Regnskapsprogrammet inkluderer i tillegg smarte veivisere, bokføringsforslag når du fører, alle rapportene du trenger og trygg lagring av regnskapet ditt. Slik kommer du i gang:

Prøv regnskapsprogrammet gratis i 30 dager.

Pengene kan fortsatt kreves inn

Selv om du har avsluttet fakturaen med tap, betyr ikke det at pengene er tapt for alltid.

Når du har sendt fakturaen til inkasso i Conta, kan Kravia (inkassobyrået) fortsette å følge opp fakturaen din og prøve å få inn pengene. Du bør derfor ikke avslutte pågående inkassosaker selv om du ikke forventer å få betalt. Plutselig klarer proffene å løse det!

Abonner på Conta sitt nyhetsbrev