Prøv Regnskap fra Conta gratis i 30 dager

Skattefradrag i enkeltpersonforetak

Du har stort sett rett på de samme skattefradragene i et enkeltpersonforetak som i et aksjeselskap.

Du har stort sett rett på de samme skattefradragene i et enkeltpersonforetak som i et aksjeselskap.

Alle utgifter knyttet til virksomheten kan i utgangspunktet gi deg rett på fradrag. Alt du kjøper må være dokumentert med bilag, slik som faktura. Se hva en faktura må inneholde.

Får du ikke korrekt informasjon på fakturaen må du spørre selger om ny faktura. Det gjelder uansett om du kjøper fra en annen bedrift eller fra en privatperson. Alle kjøpene må selvfølgelig være relatert til bedriften.

Du kan få skattefradrag på alt fra bil, reise, forsikring, pensjon, litteratur, til representasjon, møter, kurs og mer. Alle aktivitetene og innkjøpene må være gjort i forbindelse med driften av enkeltpersonforetaket, og må dokumenteres. Du kan ikke få fradrag på kjøp med kontant hvis det overstiger 10 000 kroner.

Der det ikke kommer tydelig frem hvordan kostnaden er knyttet til bedriften bør du føre dette på bilaget for hånd, eller legge det ved som en tekstboks på et elektronisk bilag.

Fradrag for hjemmekontor

Personlige næringsdrivende som har hjemmekontor har krav på et standardfradrag på 1800 kroner per år (2018). Det skal dekke kostnader som strøm, internett, kommunale avgifter og lignende.

Du kan kreve fradrag for faktiske kostnader for hjemmekontoret om du heller vil det. Da må du dokumentere alle kostnadene. Du får kun fradrag for den delen av boligen du bruker som kontor. Les mer om fradrag for hjemmekontor.

Du kan også få fradrag på telefon, bredbånd og trådløst nett i forbindelse med driften. Les mer om fradrag for kommunikasjonstjenester.

To unntak som skiller ENK og AS

  1. En person ansatt i eget AS har som andre lønnsmottakere rett til minstefradraget (se årets sats) i lønnsinntekt. Denne muligheten har du ikke i et enkeltmannsforetak, da du ikke er vanlig lønnsmottaker. Der må du dokumentere alle utgifter. Men har du en jobb med lønnsinntekt i tillegg til å drive enkeltpersonforetak, har du også rett til minstefradrag. Les mer om å drive ENK på siden av fast jobb.
  2. Det andre området som skiller seg ut er i forbindelse med reising knyttet til virksomheten. Som ansatt i eget aksjeselskap kan du nemlig bruke statens satser for diett og losji. Det betyr at du kan overnatte hos familie eller bekjente når du er på reisefot, og benytte standardfradraget for udokumentert overnatting. Det kan du ikke gjøre i et enkeltpersonforetak, hvor må du ha kvitteringer på alle faktiske utgifter.

Alle kjøpene du krever fradrag for må selvfølgelig føres i regnskapet.

Slik fører du de vanligste kjøpene i regnskapet ditt når du bruker regnskapsprogrammet til Conta:

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Vi sender deg jevnlige e-poster med gode tips til å drive egen bedrift.