Krav for å få skattefradrag i enkeltpersonforetak

Du har stort sett rett på samme skattefradrag i et enkeltpersonforetak som i et aksjeselskap.

Du har stort sett rett på samme skattefradrag i et enkeltpersonforetak som i et aksjeselskap.

Du har rett på skattefradrag på de aller fleste utgiftene knyttet til bedriften. Det forutsetter at du har gyldig kvittering eller faktura (gjerne kalt bilag) for alt du kjøper. Se hva et bilag må inneholde.

Du kan få skattefradrag på alt fra bruk av bil, reise og mat på reise, forsikring og pensjon, til møter med kunder, ansattkostnader, hjemmekontor og mer. Alle kjøpene må selvfølgelig være knyttet til bedriften. 

For å få skattefradrag fører du kostnadene dine i regnskapet (med gyldig kvittering). Totalsummen trekkes fra inntektene dine når du leverer skattemelding og næringsspesifikasjon og skatten din regnes ut.

LES OGSÅ: Disse skattefradragene kan du få med enkeltpersonforetak

Tre ting som skiller ENK og AS

  • En person ansatt i eget AS har som andre lønnsmottakere rett til et minstefradrag (se årets sats) i lønnsinntekt. Denne muligheten har du ikke i et enkeltmannsforetak, siden du ikke regnes som ansatt. I stedet må du dokumentere og bokføre alle utgiftene du har i bedriften. Hvis du er ansatt utenom enkeltpersonforetaket har du selvfølgelig rett på minstefradrag på lønnsinntekten du får fra arbeidsgiver. Les mer om å drive ENK ved siden av fast jobb.
  • Det er også forskjell på fradrag for reisekostnader i ENK og AS. Som ansatt i eget aksjeselskap kan du nemlig bruke statens satser for diett og losji. Det betyr at du kan overnatte hos familie eller bekjente når du er på reise, og bruke standardfradraget for udokumentert overnatting. I et enkeltpersonforetak må du dokumentere faktiske kostnader for å få fradrag.
  • I motsetning til AS kan enkeltpersonforetak få skattefradrag for hjemmekontor. AS kan ikke få fradrag for hjemmekontor, med mindre de leier ut en del av boligen sin til selskapet, og da er det krav til blant annet egen inngang og eget toalett.

LES OGSÅ: Slik starter og driver du enkeltmannsforetak

Fradrag for hjemmekontor 

Selvstendig næringsdrivende med hjemmekontor har krav på et standardfradrag på 2050 kroner per år (2022). Standardfradraget skal dekke kostnader som strøm, internett, kommunale avgifter og lignende.

Du kan kreve fradrag for faktiske kostnader for hjemmekontoret om du heller vil det. Da må du dokumentere de faktiske kostnadene med bilag. Du får kun fradrag for den delen av boligen du bruker som kontor. 

NB! For å få skattefradrag for hjemmekontor er det et krav om at du har et eget rom som du kun bruker til kontor. Du kan ikke arbeide i et gjesterom eller i stuen. Les mer om fradrag for hjemmekontor.

Du kan også få fradrag for telefon, bredbånd og trådløst nett som du bruker i bedriften. Les mer om fradrag for EK-tjenester.

Skattefradrag i regnskapet ditt

Alle kjøpene du krever fradrag for må selvfølgelig føres i regnskapet. Alle ENK med mer enn 600 bilag i året må bruke et regnskapsprogram til bokføringen. 

Vi anbefaler å bruke regnskapsprogram uansett hvor mange bilag du har, fordi det fort blir vanskelig å holde oversikten i, for eksempel, et Excel-ark.

Slik fører du de vanligste kjøpene i regnskapet ditt når du bruker regnskapsprogrammet til Conta:

Når du fører regnskap i Conta kan du også ta bilde av kvitteringene dine og sende rett til regnskapet med en gratis mobilapp.

LES OGSÅ: Gode regnskapsrutiner for enkeltpersonforetaket ditt

Abonner på Conta sitt nyhetsbrev