Når du skal starte eget firma er det mye å sette seg inn i. Gi enkeltpersonforetaket ditt en bedre start ved å unngå disse vanlige feilene.
Å starte eget firma fører med seg stort ansvar. Du må passe på at du har en god forretningsidé og at du utfører denne på en god måte, og du får ansvar for alt det som en arbeidsgiver vanligvis tar seg av.
Men du vil samtidig kunne tjene penger på det du liker aller best.
Dette må du vite for å starte eget firma.
Gjør oppstarten lettere ved å sjekke ut disse store fallgruvene som selvstendig næringsdrivende ofte møter på.
1. Tenk over hvor mye tid og innsats det tar å starte eget firma
Du kan følge drømmen din ved å starte eget firma, men husk at det kan bety at du må gå inn med en del penger og fritid, og kanskje må du også stå over noen ferier.
Det trengs tid og interesse for å gjøre lidenskapen din om til et levebrød.
Heldigvis er det veldig enkelt å både starte og drive firma i Norge! Du kan også starte enkeltpersonforetak ved siden av fast jobb.
LES OGSÅ: 3 enkle steg til å starte enkeltpersonforetak.
2. Har du satt opp budsjett?
Husk å lage gode budsjetter for oppstarten.
Resultatbudsjett, også kalt driftsbudsjett, bør inkludere leie av lokaler, eventuelt varelager og alt du trenger for å produsere varen eller tjenesten. I tillegg kommer markedsføring, rådgivningstjenester, transportmidler og lignende på toppen.
Slik setter du opp resultatbudsjett og likviditetsbudsjett.
Det kan være verdt å spørre en ekspert, gjerne en regnskapsfører, om hjelp til budsjettering.
Selv med gode beregninger kan du møte på uforutsette problemer når du skal starte eget firma. Derfor er det lurt å spare der du kan i oppstarten – trenger du kontorlokaler eller kan du bruke hjemmekontor? Trenger du å bruke bil eller kan du ta buss eller tog?
Hvis du ser at bedriften din trenger en boost kan det være verdt å sjekke ut alternativer:
- Factoring vil si at du setter bort hele fakturaarbeidet til en annen bedrift. De betaler deg mesteparten av fakturasummen med en gang og så resten når kunden betaler. Les mer om factoring.
- Fakturasalg er likt factoring, men i stedet for å sette bort hele faktureringsarbeidet, kan du selge enkeltfakturaer. Du velger selv hvilke du selger, og du får penger på kontoen omtrent med én gang. Bedriften som kjøper fakturaen tar på seg ansvar for å følge opp kunden.
- Kassekreditt vil si å låne penger fra banken. Dere setter opp en avtale hvor du kan overdra kontoen din opp til et visst beløp. Les mer om kassekreditt.
3. Husk markedsanalyse!
Husk å foreta grundige markedsanalyser når du lager forretningsplan og forretningsmodell. Da ser du tidlig om det er noen problemer med varen, tjenesten eller målgruppen du har valgt, og kan tilpasse ideen din.
Du kan laste ned en gratis mal for forretningsmodellen Business Canvas Model her.
Når du analyserer markedet får du også et inntrykk av hva målgruppen er villige til å betale for tjenesten eller varen, og hvordan konkurrentene dine prissetter seg.
Bruk denne informasjonen til å sette egne priser slik at du ligger på et nivå hvor du enkelt kan skaffe nye kunder, men samtidig tjene nok penger til å få bedriften til å gå rundt.
Lurer du på hva du skal ta i timepris? Regn det ut med timepriskalkulatoren.
4. Fokuser på salg og markedsføring
Det hjelper ikke å lage en fin nettside, designe et bra produkt og få på plass gode interne rutiner hvis du ikke også bruker tid på å markedsføre og selge produktet ditt. Det er tross alt det som får pengene inn på konto.
Les om hvordan du:
Med Conta kan du lage proffe tilbud og ordre og gjøre om til faktura med et tastetrykk. Prøv Conta gratis.
Siden du som regel er alene om ansvaret når du skal starte eget firma, er det viktig å være kritisk til tidsbruken din. Disponer tiden slik at du prioriterer det som er viktigst for å tjene penger.
Du kan alltids sette bort oppgaver der du mangler kunnskap, erfaring eller interesse. For eksempel, så kan du med Conta føre regnskap selv eller sette bort jobben til en regnskapsfører.
Slik kan Conta hjelpe deg med regnskapsføring og fakturering:
5. Husk på regnskapsfristene
Når du skal starte eget firma, må du sette deg inn i hvilke krav som gjelder for din selskapsform. Enkeltpersonforetak har ikke eget lovverk, slik som AS har, men det er likevel noen ting du må huske på.
Du må melde forventet overskudd til Skatteetaten, og betale forskuddsskatt innen den 15. mars, juni, september og desember. Husk å sette av penger gjennom året slik at du kan betale innen fristen. Går du glipp av en frist forfaller nemlig forskuddsskatten for hele året.
Én gang i året, må du levere skattemelding som dekker både deg og enkeltpersonforetaket. I tillegg skal du levere inn næringsspesifikasjon. Skatteetaten anbefaler at denne leveres inn fra et regnskapsprogram.
Les mer om levering av skattemelding og næringsspesifikasjon i ENK.
Har du inntekt over 50 000 kroner i løpet av tolv måneder, må du registrere deg i Merverdiavgiftsregisteret. Da må du som regel sende inn MVA-melding seks ganger i året. Og har du ansatte vil du få ekstra ansvar.
Se fristene for enkeltpersonforetak.
6. Viktig med gode rutiner når du skal starte eget firma
Det er viktig å ha gode rutiner, spesielt når det gjelder fakturering og regnskapsføring.
Skaff deg et godt regnskapsprogram, ta vare på alle bilag, og bruk litt tid på regnskapet hver dag eller hver uke slik at du får med alt. Pass på å føre alle kostnadene dine i regnskapet – da får du skattefradrag.
Trenger du hjelp med regnskapet kan du finne en regnskapsfører til å hjelpe deg.
Du bør alltid sende faktura med en gang et oppdrag er fullført. Conta gjør det superenkelt å lage fakturaer.
LES OGSÅ: 7 fakturatips for ferskinger
7. Spør om hjelp
Spør om hjelp når du møter på problemer. Du kan få hjelp til regnskap og budsjett av et regnskapsbyrå.
Det finnes også flere måter å få økonomisk støtte på når du skal starte eget firma. Blant annet kan du søke om å få beholde dagpenger mens du starter enkeltpersonforetak.
Les mer om økonomisk støtte for selvstendig næringsdrivende.
Du kan også finne webinarer, nyttige artikler og til og med et gratis regnskapskurs hos Conta.
Lykke til med å starte eget firma!