3 enkle steg til å starte enkeltmannsforetak

Interessert i å bli selvstendig næringsdrivende? Slik kan du starte enkeltmannsforetak på noen få minutter.

Interessert i å bli selvstendig næringsdrivende? Slik kan du starte enkeltmannsforetak på noen få minutter.

Det er enkelt å starte enkeltpersonforetak, ofte kalt ENK eller enkeltmannsforetak. Det er en av de mest populære foretaksformene i Norge, og statistikken viser at nesten 40 prosent av norske bedrifter er ENK.

Usikker på om du skal starte enkeltmannsforetak eller AS?

Fordelen med enkeltpersonforetak er at det er enklere å starte og færre formaliteter underveis. Du trenger som regel heller ikke å levere inn årsregnskap eller skaffe deg en revisor.

For å kunne starte enkeltmannsforetak må du være over 18 år med et norsk personnummer eller d-nummer, og i tillegg må du ha en norsk adresse du kan registrere foretaket på.

Myndighetene krever også at du driver med noe som kan defineres som næringsvirksomhet, og ikke hobbyvirksomhet.

Hovedforskjellene på de to er at næringsvirksomhet som regel involverer mer risiko, går over lengre tid og har potensiale til å gå med overskudd.

Det tar kun tre enkle steg å registrere enkeltpersonforetak på enkeltpersonforetak.no. Vi forklarer disse.1. Bestem deg for et navn og et formål

Det er veldig få krav til å starte enkeltpersonforetak, men myndighetene har noen regler for hva du har lov til å kalle foretaket. 

Navnet må bestå av minst tre bokstaver, og du kan ikke ha med navn på land, fylke eller kommune, eller en annen persons navn. Det er også visse faguttrykk du ikke kan bruke, og navnet kan heller ikke være laget for å provosere eller lure noen.

Uansett hva du velger som navn må du inkludere etternavnet ditt, for eksempel Rørlegger Hansen eller Hansen Rørleggertjenester.

Les mer om navnereglene for ENK.

Du kan bruke tjenesten Navnesøk til å sjekke om noen andre har:

  • registrert navnet i Foretaksregisteret. Det koster å registrere en bedrift der (og det er frivillig for de aller fleste ENK) men det gir også enerett på bedriftsnavnet. Hvis du ser at noen andre har navnet du vil ha, må du sørge for å få skriftlig tillatelse fra bedriften det gjelder.
  • kjøpt opp det nettdomenet i Norge
  • registrert navnet eller logoen som varemerke

I tillegg til et bra navn, trenger du også en god beskrivelse av hva du skal drive med. Det er ikke nok å skrive, for eksempel, Div. arbeid som håndverker

Prøv heller å være mer presis, slik som rørleggertjenester, oppussing av bad og kjøkken og vedlikehold. Driver du med forskjellige typer arbeid, lister du de opp i rekkefølge etter hvor mye du kommer til å jobbe med hver ting.

Virksomhetsbeskrivelsen din må være spesifikk fordi den brukes til å gi enkeltpersonforetaket ditt en næringskode. Næringskoden avgjør blant annet om du er MVA-pliktig og hvilken sats du skal bruke.

2. Fyll ut skjemaet på Enkeltpersonforetak.no

Når du har navn og beskrivelsen i orden, er det fort gjort å starte enkeltmannsforetak på Enkeltpersonforetak.no

Når du registrere deg der får du også med fakturaprogrammet til Conta.

Bestillingsskjemaet på enkeltpersonforetak.no

I skjemaet fyller du ut navnet, formålet og adressen til firmaet og kontaktinfoen din.

I tillegg bestemmer du deg for om du også vil prøve Conta sitt regnskapsprogram og motta nyttige e-poster fra oss om å drive enkeltpersonforetak.

Grunnen til at skjemaet er så enkelt og greit å fylle ut, er at vi har fjernet mange punkter som ikke er relevante for enkeltpersonforetak, i alle fall ikke helt i oppstarten. Det skiller dette skjemaet fra det hos Altinn.3. Signer i Altinn

Når registreringen din er ferdig behandlet hos oss, får du en e-post fra oss og må signere i Altinn for å bekrefte registreringen. Følg denne oppskriften for å signere.

Informasjonen din sendes videre til Brønnøysundregistrene. Behandlingstiden deres varierer, men den ligger som regel på mellom 1-2 uker. Når alt er i boks får du en bekreftelse fra Altinn.

Gratulerer med nytt enkeltpersonforetak!

Enkelt å komme i gang med Conta

Når firmaet ditt er ferdig registrert får du en e-post og kan begynne å fakturere i Conta. Du redigerer rett i fakturaen og den blir slik som de ser ut på skjermen. Det er også enkelt å følge opp fakturaene dine.

I Conta kan du også føre regnskap, og bruker du Conta sitt regnskapsprogram føres alle fakturaene dine automatisk i regnskapet.

Slik ser det ut når du fakturerer og fører regnskap i Conta:

Conta har også kommet med en gratis kvitteringsapp for mobilen som du kan bruke til å ta bilde av kvitteringene dine og sende rett til regnskapet.

Hvis du trenger hjelp med regnskapet kan du også enkelt finne en regnskapsfører som kan hjelpe deg inne i Conta.

Abonner på Conta sitt nyhetsbrev