Organisasjonsnummer: Hva er det og hvordan få det

Skal du til å starte bedrift og lurer på hvordan du skal opprette organisasjonsnummer? Eller om du i det hele tatt trenger det? Vi går gjennom alt du trenger å vite om org.nr.  

Skal du til å starte bedrift og lurer på hvordan du skal opprette organisasjonsnummer? Eller om du i det hele tatt trenger det? Vi går gjennom alt du trenger å vite om org.nr.  

Når du skal starte bedrift, må bedriften din få tildelt et unikt nummer slik at den lettere kan identifiseres.

Hva er et organisasjonsnummer?

Organisasjonsnummer, ofte forkortet orgnr, er i Norge et ni-sifret registreringsnummer bedrifter mottar når de registreres i Enhetsregisteret. Enhetsregisteret er en del av Brønnøysundregistrene. Det er en identifikasjon bedriften din bruker i tillegg til bedriftsnavn.

Brønnøysundregisteret organisasjonsnummer

Alle som registrer seg i Brønnøysundregistrene (Enhetsregisteret) mottar et orgnr. Dette gjelder foretak som har ansatte, skal betale merverdiavgift, eller skal registreres i Foretaksregisteret, frivillighetsregisteret eller stiftelsesregisteret. 

Det vil med andre ord si at alle enkeltpersonforetak som driver næringsvirksomhet er registreringspliktig og får et orgnr. 

Mange av de som faller utenfor registreringsplikten velger allikevel å registrere seg i Enhetsregisteret. De er fordi banker og andre myndigheter vil stille krav til org nummer. 

Hva brukes organisasjonsnummeret til? 

Organisasjonsnummeret ditt gir bedriften din en tydelig identifikasjon. Det skal være tilgjengelig på hjemmesiden din og i kontakt med kunder og leverandører.

Salgsfakturaer bedriften din sender ut er også et godt eksempel på hvor organisasjonsnummeret skal inkluderes. Dette er fordi det nummeret er en  identifikasjon og et bevis på at bedriften er ekte. 

Skal du for eksempel opprette en bankkonto, vil banken kreve å se org nummer. Du kan få det samme kravet når du tar kontakt med offentlige myndigheter.

Hvor mye koster organisasjonsnummer?

For å få organisasjonsnummer, må bedriften registreres i Enhetsregisteret og betale gebyr til Brønnøysundregistrene. Se gjeldende priser.

Fra 1. januar 2024 må også enkeltpersonforetak betale for registrering. Prisene for elektronisk registrering og orgnr i 2024 er:

Enkeltpersonforetak

  • 2656 kroner – Enhets- og Foretaksregisteret
  • 2599 kroner – kun Enhetsregisteret
  • 2120 kroner – senere registrering i Foretaksregisteret

Aksjeselskap

  • 5784 kroner

Registrerer du bedriften din her får du organisasjonsnummer og andre nødvendige registreringer. Vi tar av oss alt papirarbeidet. Det sparer deg også for mye tid!

Start enkeltpersonforetak

Midlertidig organisasjonsnummer

Når du registrerer den nye bedriften din, kan det være at Brønnøysundregistrene etterspør mer informasjon. Det kan for eksempel være at de trenger en bedre beskrivelse av formålet, eller at navnet eksisterer fra før. Da får du gjerne en e-post fra Altinn, men navnet på firmaet og et orgnr. Organisasjonsnummeret er det samme som det bedriften vil få om det blir godkjent, men kan ikke brukes før du får beskjed om at firmaet er godkjent.

Les også:

Ofte stilte spørsmål

Har enkeltmannsforetak organisasjonsnummer?

Alle bedrifter må ha et org.nr. Det gjelder også enkeltpersonforetak.

Hvor kan jeg finne organisasjonsnummer?

Du finner organisasjonsnumre til alle norske bedrifter hos Brønnøysundregistrene. Søk opp bedrifter på brreg.no.

Hvor lang tid tar det å få organisasjonsnummer enkeltmannsforetak?

Behandlingstiden i Brønnøysundregistrene varierer. Du kan følge med på behandlingstiden på nettsidene deres.

Hvor mange tall i organisasjonsnummer?

Organisasjonsnummeret har ni siffer. I motsetning til et personnummer, er orgnr et informasjonsløst identifikasjonsnummer. Det sier altså ingenting om når bedriften ble opprettet, hva slags type firma det er eller lignende.

Hva er forskjellen på foretaksnummer og organisasjonsnummer?

Foretaksnummer og organisasjonsnummer er det samme. Noen kaller det også bedriftsnummer.

Skal organisasjonsnummer stå på faktura?

Når du sender en faktura fra bedriften din, skal organisasjonsnummer alltid stå på fakturaen. Fakturaen skal også inneholde

– dato
– nummer (maskinelt eller forhåndstrykt)
– selgers navn og organisasjonsnummer, evt. etterfulgt av “MVA” hvis firmaet er registrert i Merverdiavgiftsregisteret
– ordet «Foretaksregisteret» i tilknytning til organisasjonsnummeret (gjelder AS, ASA og NUF registrert i Foretaksregisteret)
– kjøpers navn, adresse eller organisasjonsnummer*
– en klar beskrivelse av varen eller tjenesten
– antall, mengde eller omfang av produktet eller tjenesten
leveringssted og tidspunkt
– totalsum som skal betales
– forfallsdato
– merverdiavgift og andre avgifter hvis dette er aktuelt.
– summering av de ulike MVA-satsene hver for seg.

Slik lager du en faktura →

Abonner på Conta sitt nyhetsbrev