Prøv Regnskap fra Conta gratis i 30 dager

Må enkeltpersonforetak registreres i Foretaksregisteret?

Enkeltpersonforetak (ENK) blir som andre foretak registrert i Enhetsregisteret. Noen ENK må også registreres i Foretaksregisteret. Vi hjelper deg å forstå forskjellen.

Enkeltpersonforetak (ENK) blir som andre foretak registrert i Enhetsregisteret. Noen ENK må også registreres i Foretaksregisteret. Vi hjelper deg å forstå forskjellen.

Enhetsregisteret

Enhetsregisteret er et register som samler data om enheter i næringsliv og offentlig sektor i Norge. I Enhetsregisteret har alle enheter et nisifret organisasjonsnummer som gjør det enklere for myndighetene å holde rede på virksomheter. All informasjonen i Enhetsregisteret er offentlig, utenom personnummeret/D-nummeret du oppgir når du oppretter et enkeltpersonforetak.

Mange som er unntatt registreringsplikt, slik som foreninger, registrerer seg likevel frivillig for å forenkle skjemautfylling ved å gi statlige etater tilgang til denne informasjonen. For å være medlem av andre registre som Foretaksregisteret og Merverdiavgiftsregisteret må du først være registrert i Enhetsregisteret.

Når du registrerer ditt enkeltpersonforetak blir du lagt til i Enhetsregisteret.

Foretaksregisteret

Foretaksregisteret er en oversikt over alle foretak i Norge. Foretaksregisteret samler økonomisk informasjon og informasjon som er nødvendig for å sikre rettsvern, slik som ansvarsfordeling, konkursbehandling, tvangsoppløsning m.m. Mye av informasjonen i Foretaksregisteret er offentlig – slik gir det også en oversikt over norsk næringsliv.

Det er et gebyr for å registrere en virksomhet i Foretaksregisteret.

Hvem må registrere seg i Foretaksregisteret?

Alle næringsdrivende foretak må i utgangspunktet registrere seg i Foretaksregisteret. Unntaket er om du driver enkeltpersonforetak, så fremt du ikke driver:

  • Betalingsforetak
  • Panthavervirksomhet
  • Et ENK som kjøper inn varer i forbindelse med videre salg, for eksempel om du driver en nettbutikk med salg av importerte varer
  • Et ENK med flere enn fem ansatte som jobber mer enn 20 timer per uke

Fordeler med å registrere seg i Foretaksregisteret

Noen enkeltpersonforetak som ikke trenger å registrere seg i Foretaksregisteret velger likevel å gjøre det. Det er fordi registreringen gir deg:

  • Firmaattest som fungerer som legitimasjon ved lån, tinglysning, avgifter og toll
  • Vern av foretaksnavnet ditt

Start et enkeltpersonforetak

Du kan starte enkeltpersonforetak i dag. Alt du trenger er et bedriftsnavn, en beskrivelse av hva du skal gjøre eller produsere, norsk adresse, og personnummer/D-nummer.

Registrering i Enhetsregisteret er gratis, men hvis du vil la andre ta seg av arbeidet og sørge for kvalitetssikring av opplysningene dine så hjelper vi deg med registreringen.

Les vår guide til å starte og drive enkeltpersonforetak.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Vi sender deg jevnlige e-poster med gode tips til å drive egen bedrift.