Hvordan få organisasjonsnummer i 2024?

Skal du til å starte bedrift og lurer på hvordan du skal opprette organisasjonsnummer? Eller om du i det hele tatt trenger det? Vi går gjennom alt du trenger å vite om org.nr.  

Skal du til å starte bedrift og lurer på hvordan du skal opprette organisasjonsnummer? Eller om du i det hele tatt trenger det? Vi går gjennom alt du trenger å vite om org.nr.  

Når du skal starte bedrift, må bedriften din få tildelt et unikt nummer slik at den lettere kan identifiseres.

Hva er et organisasjonsnummer?

Organisasjonsnummer, ofte forkortet org nr, er i Norge et ni-sifret registreringsnummer bedrifter mottar når de registreres i Enhetsregisteret. Enhetsregisteret er en del av Brønnøysundregistrene. Det er en identifikasjon bedriften din bruker i tillegg til bedriftsnavn.

Når er det krav om organisasjonsnummer? 

Alle som registrer seg i Enhetsregisteret mottar et orgnr. Dette gjelder foretak som har ansatte, skal betale merverdiavgift, eller skal registreres i Foretaksregisteret, frivillighetsregisteret eller stiftelsesregisteret. 

Det vil med andre ord si at alle enkeltpersonforetak som driver næringsvirksomhet er registreringspliktig

Mange av de som faller utenfor registreringsplikten velger allikevel å registrere seg i Enhetsregisteret. De er fordi banker og andre myndigheter vil stille krav til org nummer. 

Hva brukes organisasjonsnummeret til? 

Organisasjonsnummeret ditt gir bedriften din en tydelig identifikasjon. Det skal være tilgjengelig på hjemmesiden din og i kontakt med kunder og leverandører.

Salgsfakturaer bedriften din sender ut er også et godt eksempel på hvor organisasjonsnummeret skal inkluderes. Dette er fordi det nummeret er en  identifikasjon og et bevis på at bedriften er ekte. 

Skal du for eksempel opprette en bankkonto, vil banken kreve å se org nummer. Du kan få det samme kravet når du tar kontakt med offentlige myndigheter.

Koster det noe å få org nummer? 

For å få organisasjonsnummer, må bedriften registreres i Enhetsregisteret og betale gebyr til Brønnøysundregistrene. Se gjeldende priser.

Registrerer du bedriften din her får du organisasjonsnummer og andre nødvendige registreringer. Vi tar av oss alt papirarbeidet – helt kostnadsfritt. Det sparer deg også for mye tid!

Lykke til med registreringen av din nye bedrift!

Les også:

Ofte stilte spørsmål

Har enkeltmannsforetak organisasjonsnummer?

Alle bedrifter må ha et org.nr. Det gjelder også enkeltpersonforetak.

Hvor kan jeg finne organisasjonsnummer?

Du finner organisasjonsnumre til alle norske bedrifter hos Brønnøysundregistrene. Søk opp bedrifter på brreg.no.

Hvor lang tid tar det å få organisasjonsnummer enkeltmannsforetak?

Behandlingstiden i Brønnøysundregistrene varierer. Du kan følge med på behandlingstiden på nettsidene deres.

Abonner på Conta sitt nyhetsbrev