Hvordan få organisasjonsnummer i 2023?

Skal du til å starte bedrift og lurer på hvordan du skal opprette organisasjonsnummer? Eller om du i det hele tatt trenger det? Vi går gjennom alt du trenger å vite om organisasjonsnummer.  

Skal du til å starte bedrift og lurer på hvordan du skal opprette organisasjonsnummer? Eller om du i det hele tatt trenger det? Vi går gjennom alt du trenger å vite om organisasjonsnummer.  

Vi kan jo starte med å se på hva organisasjonsnummer er? Organisasjonsnummer, ofte forkortet org nr, er i Norge et ni-sifret registreringsnummer bedrifter mottar når de registreres i Enhetsregisteret. Enhetsregisteret er en del av Brønnøysundregistrene. Det er en identifikasjon bedriften din bruker i tillegg til bedriftsnavn.

Hvilke bedrifter trenger organisasjonsnummer? 

Alle som registrer seg i Enhetsregisteret mottar et orgnr. Dette gjelder foretak som har ansatte, skal betale merverdiavgift, eller skal registreres i Foretaksregisteret, frivillighetsregisteret eller stiftelsesregisteret. 

Det vil med andre ord si at alle enkeltpersonforetak som driver næringsvirksomhet er registreringspliktig

Mange av de som faller utenfor registreringsplikten velger allikevel å registrere seg i Enhetsregisteret. De er fordi banker og andre myndigheter vil stille krav til org nummer. 

Hva brukes organisasjonsnummer til? 

Organisasjonsnummeret ditt gir bedriften din en tydelig identifikasjon. Det skal være tilgjengelig på hjemmesiden din og i kontakt med kunder og leverandører.

Salgsfakturaer bedriften din sender ut er også et godt eksempel på hvor organisasjonsnummeret skal inkluderes. Dette er fordi det nummeret er en  identifikasjon og et bevis på at bedriften er ekte. 

Skal du for eksempel opprette en bankkonto, vil banken kreve å se org nummer. Du kan få det samme kravet når du tar kontakt med offentlige myndigheter.

Koster det noe å få org nummer? 

Det koster ingenting ekstra å opprette et org nummer.

Registrerer du bedriften din her får du organisasjonsnummer og andre nødvendige registreringer. Vi tar av oss alt papirarbeidet – helt kostnadsfritt. Det sparer deg også for mye tid!

Lykke til med registreringen av din nye bedrift!

Les også: Hvordan starte og drive bedrift
Starte enkeltpersonforetak eller aksjeselskap?

Abonner på Conta sitt nyhetsbrev
Husk å levere næringsspesifikasjon for enkeltpersonforetak innen 31. mai! Se hvordan du gjør det her.