Husk ID-kontroll hvis du har d-nummer

Hvis du har d-nummer, og ikke personnummer, må du dra på ID-kontroll på skattekontoret før du kan starte enkeltpersonforetak (ENK).

Hvis du har d-nummer, og ikke personnummer, må du dra på ID-kontroll på skattekontoret før du kan starte enkeltpersonforetak (ENK).

Kravet om ID-kontroll gjelder fra 10. juni 2020.

Det gjelder både for deg som allerede har d-nummer eller som nettopp har søkt om det for å kunne starte bedrift i Norge. 

Hva er d-nummer? Personer uten norsk statsborgerskap som skal oppholde seg i Norge i en begrenset periode kan søke om d-nummer for å kunne drive næringsvirksomhet. Nummeret består av 11 siffer.

Har du ikke d-nummer? Du finner søknadsskjema på Brreg.no.

Et enkeltpersonforetak er en type bedrift som er enkel å starte og drive. På engelsk er enkeltpersonforetak kjent som sole proprietorship. 

Start ENK her

Hva trenger jeg for å starte enkeltmannsforetak? 

Det er enkelt å starte enkeltmannsforetak!

For å komme i gang med egen bedrift, registrerer du først ENK via enkeltpersonforetak.no

Du trenger

Hvis du ikke er statsborger i et EU/EØS land trenger du også godkjent oppholdstillatelse som lar deg arbeide i Norge. Du finner mer info om oppholdstillatelse på UDI.no.

Etter at du har sendt inn registreringen får du beskjed fra Brønnøysundregistrene om at du må dra på ID-kontroll.

Hvorfor er det nødvendig med ID-kontroll?

Brønnøysundregistrene har kommet med følgende uttalelse: 

«Grunnen til at du må innom skattekontoret for en ID-kontroll er at vi trenger en sikker identitet på deg som skal drive bedrift i Norge med fullt personlig ansvar.»

Enkeltpersonforetak er drevet av en enkeltperson (gjerne kalt selvstendig næringsdrivende) som er personlig ansvarlig for forpliktelsene til firmaet. 

Hvis firmaet ender opp med å skylde penger, enten det er til leverandører eller ansatte, og ikke har midler nok til å betale må privatpersonen dekke dette selv.

Hvor kan jeg dra på kontroll og hva må jeg ha med?

ID-kontroll kan gjøres på 42 skattekontor i hele landet. Sjekk listen over utvalgte skattekontor.

Hva du må ha med på kontrollen avhenger av om du er nordisk statsborger, fra et EU/EØS land eller utenfor EU/EØS. Det finnes også noen unntak fra disse kategoriene.

Se hva du må ha med deg på ID-kontroll.

Lykke til med enkeltpersonforetaket! 

Kilde: https://www.brreg.no/nyhet/nytt-krav-til-d-nummer/

Abonner på Conta sitt nyhetsbrev