Drømmer du om å jobbe hjemmefra? Vi gir deg 4 tips til å lykkes med et hjemmekontor.
Når du er selvstendig næringsdrivende kan du jobbe hjemmefra og få skattefradrag for kostnadene forbundet med hjemmekontoret ditt.
Hjemmekontoret kan for eksempel være et kontor, malerstudio eller et verksted. Ofte trenger du ikke mer enn en pc, slik som hvis du arbeider som konsulent eller driver en nettbutikk uten eget varelager.
Ikke startet foretak enda? Akkurat nå får du ett års gratis abonnement i Conta sitt faktura- og regnskapsprogram når du bruker Enkeltpersonforetak.no til å starte firmaet ditt.
Dette er 4 tips til hvordan du kan få mest mulig ut av et hjemmekontor:
1. Ta vare på kvitteringene
Du kan få fradrag for alle kostnadene du har i et ENK – så lenge du har dokumentasjonen i orden.
Når det kommer til hjemmekontor får du skattefradrag så lenge du kun bruker rommet til å jobbe. Du kan altså ikke kreve fradrag for et hjemmekontor hvis du arbeider i stua, på soverommet eller gjesterommet.
Med eget kontor kan du få et standardfradrag på 2050 kroner i året. Hvis det beløpet virker litt lite (og det gjør det nok for mange siden det skal dekke internett, strøm, kommunale avgifter og mer) kan du i stedet gå for fradrag for faktiske kostnader.
Da må du ha kvitteringer og fakturaer som dokumenterer disse kostnadene. Merk at du kun får fradrag for deler av utgiftene, siden du også bor i boligen. Fordelingen regner du ut basert på enten utleieverdi eller areal.
Andre vanlige skattefradrag du kan få i enkeltpersonforetak er for bruk av mobil, bruk av bil, pensjon og forsikringer.
2. Skaff deg godt utstyr
Når du skal jobbe hjemmefra er det viktig at du har godt utstyr, slik som PC, skrivebord og en komfortabel stol.
Hva du ellers trenger er avhengig av hva du jobber med, det kan være en printer, arbeidsbenk eller verktøy.
Det er også en god idé å investere i skikkelig programvare. Fakturerer du for tiden din kan Timerabbit holde orden på timene, og jobber du på PC kan Serene hjelpe deg å fjerne unødvendige distraksjoner.
Som selvstendig næringsdrivende må du sende faktura for få betalt varene eller tjenestene dine. Det er krav til hvordan du lager fakturaen: Du må enten kjøpe nummererte betalingsblanketter som du skriver ut fakturaene på, eller bruke et fakturaprogram.
Med Conta kan du enkelt lage godkjente fakturaer. Hvis du også fører regnskap i Conta blir fakturaene dine bokført automatisk.
Gode veivisere hjelper deg å føre riktig, og du kan også invitere regnskapsføreren din slik at de kan ta seg av hele eller deler av regnskapet.
Conta sine tjenester er nettbaserte slik at du kan fakturere og føre regnskap hvor enn du arbeider.
Husk at du får skattefradrag for alle kostnadene bedriften din har, inkludert både kontormøbler og programvarer du bruker.
Start enkeltpersonforetak på et blunk:
- Fyll ut et enkelt skjema →.
- Signer i Altinn.
- Motta organisasjonsnummer på e-post.
Og vipps, så er du i gang med den nye bedriften din. Se hvor enkelt det er med Enkeltpersonforetak.no:
3. Skill mellom jobb og privatliv
Når du har hjemmekontor er det viktig å ha riktig innstilling slik at arbeidstiden brukes til arbeid. Det kan hjelpe å sette opp faste arbeidstider, og gjøre deg klar og kle deg slik som du ville på en vanlig arbeidsdag.
Å investere i et skikkelig kontorrom kan være vel verdt pengene. Hjemmekontor i stuen eller fra kjøkkenbordet er ikke alltid like motiverende. Å bruke et eget rom gir deg også rett på skattefradragene nevnt over.
Ta fri fra arbeidet på kveldene og i helgene, og også i løpet av arbeidsdagen. Pomodoro teknikken er veldig populær og deler opp arbeidsdagen i 25 minutters bolker med flere korte og noen lengre pauser.
4. Få hjelp på nettet
Det finnes mange ressurser for gründere på nett. Du kan blant annet melde deg inn i Gründerklubben på Facebook, som har over 37 000 medlemmer. Der kan du finne svar på det mange andre selvstendig næringsdrivende lurer på, men husk at hvem som helst kan skrive i gruppen.
Lurer du på hva du skal ta i timepris? Timepriskalkulatoren kan hjelpe deg å regne ut en fornuftig pris basert på fakturerbare dager, kostnader og hvor mye du har lyst til å sitte igjen med i fortjeneste.
Hvis du trenger hjelp med regnskap, budsjettering, fakturering eller andre praktiske oppgaver kan det regnskapspartnerne til Conta ordne det for deg.
Hos Conta finner du også har artikler om alt fra fakturering til merverdiavgift og regnskap. 7 fakturatips for ferskinger kan hjelpe deg i gang.