8 råd til deg som vil starte bedrift som student

Er du student og sitter med en gründer i magen? Vi gir deg tips til hva du bør tenke på før du skal starte din egen bedrift som student!

Er du student og sitter med en gründer i magen? Vi gir deg tips til hva du bør tenke på før du skal starte din egen bedrift som student!

Som student er det ikke alltid studielånet strekker til, og det kan være fristende med en ekstra inntektskilde.

Mange velger å søke på deltidsstillinger som allerede ligger ute, men det er mange muligheter for deg som ønsker å jobbe frilans eller tjene litt penger på en hobby.

Når du ser at inntektene fra hobbyen din vil gå i overskudd over tid, er det på tide å starte en næringsvirksomhet. Slik starter du bedrift med enkeltpersonforetak.no:


1. Sett deg klare mål for hva du vil oppnå

Å opprette et enkeltpersonforetak har ingen stiftelsesgebyrer fra Brønnøysundregistrene, som kan være en fordel når man er på studentbudsjett. Er planen å drive med bedriften på fulltid etter endt studie, eller du forventer en stor inntekt på firmaet kan det være lurt å se på om aksjeselskap er mer passende for deg. 

Hva ønsker du å oppnå med bedriften? Sett opp en plan for hvor mye tid du vil bruke, hva du vil tjene og hvordan du vil utføre arbeidet. Når du driver for deg selv har du stor frihet, men som student er det lett at bedriften havner i andre rekke. 

Still deg selv spørsmålet om dette er en bedrift du vil ha i studietiden eller om det er noe du også vil gjøre etter endt studietid. Dette kan avgjøre hva slags selskapsform du velger. 

2. Sett av tid i kalenderen til å gå gjennom det økonomiske

Du vil måtte sende noen fakturaer og føre regnskap når du driver enkeltpersonforetak. Dette er ikke nødvendigvis så komplisert, men sett av tid i kalenderen din så du får gjort ting i tide og sørg for gode regnskapsrutiner. Alle som er selvstendig næringsdrivende må følge frister satt av myndighetene. Betaler du ikke innen fristen, vil du få gebyrer.

Det finnes også flere støtteordninger for de som vil starte bedrift. Sjekk om det finnes noe du kan søke på!

3. Bruk nettverket ditt

Benytt deg av nettverket du der du studerer. Som student har du tilgang på mange eksperter som kan gi deg råd gratis. Forelesere, professorer og lærere kan sitte på mye fagkunnskap eller gi deg råd om å starte for seg selv. Benytt deg av dette, når du er ferdigutdannet må du gjerne betale for disse rådene fra byråer. 

4. Husk at lånekassen har en inntektsgrense 

Lånekassen setter en årlig grense på hva du som student kan tjene før de reduserer eller fjerner studiestøtten, og gjør om alt til studielån. Se gjeldende inntektsgrense.

Et tips er å regne ut om det lønner seg ved å se hvor stor differansen blir med inntekt over inntektsgrense – avkorting av stipend mot inntekt under inntektsgrense + stipend. 

5. Gjør nok research

Er det et behov for den tjenesten eller det produktet du vil tilby? Dette er et spørsmål som er viktig å stille seg for å se om man kan klare seg. Verktøy som Google Trends kan være nyttig å bruke. Det er også viktig å gjøre research på hva andre lignende bedrifter legger seg på i pris, hvordan de markedsfører seg og hvor du finner dem på nett.

6. Markedsfør bedriften din 

Markedsfør deg selv og bedriften din. Pass på å være synlig. Lag en Facebookside eller hjemmeside, heng opp plakater på skolen eller oppdater LinkedIn-profilen din. Det trenger ikke være avansert, men synlighet er viktig for å få bedriften i gang. 

7. Å starte bedrift er en nyttig erfaring

Det å starte en egen bedrift som student gir deg en rekke gode erfaringer som du kan ta med deg videre i arbeidslivet. Både med det faglige du leverer, men også når det kommer til økonomi, fakturering og regnskap. Du får sjansen til å være en del av arbeidslivet, og få mer praktisk erfaring enn fra skolebenken. I tillegg er den ingen dum erfaring og ta med seg på CV-en sin! 

Det er mye motivasjon, læring og erfaring i å gjøre noe eget sammenlignet med å ta en tilfeldig jobb, men det krever også det lille ekstra fra deg. 

8. Vær uredd

Som student kan du ha fordelen med at du kan stille litt flere spørsmål og prøve deg litt frem. Ikke vær redd for å stille spørsmål og eller spørre om råd fra de rundt deg. Kontakt tilsvarende firmaer, folk i samme situasjon eller de du ønsker å jobbe frilans for og vis interesse.

Abonner på Conta sitt nyhetsbrev