Slik unngår du konkurs i enkeltpersonforetak

En bedrift som skylder penger kan bli krevd konkurs av kreditorer. Dette er de beste rådene for å holde et enkeltpersonforetak på rett kjøl.

En bedrift som skylder penger kan bli krevd konkurs av kreditorer. Dette er de beste rådene for å holde et enkeltpersonforetak på rett kjøl.

Når en bedrift ikke kan gjøre opp for seg, kan den som har penger til gode (ofte kalt kreditor) sende konkursbegjæring til tingretten. 

Men det finnes mange løsninger før det går så langt. Vi ser på hvordan konkurs fungerer, og hva som er de beste rådene for å unngå betalingsproblemer. 

Har du penger utestående? Slik begjærer du en bedrift konkurs.

Hvordan fungerer en konkurs

De viktigste reglene om konkurs finner du i konkursloven og i dekningsloven.

Konkursbegjæring sendes av en kreditor (eller av innehaveren av enkeltpersonforetaket selv) til tingretten i kommunen der firmaet holder til. Innehaveren kan anke avgjørelsen innen én måned, men må betale gebyr for ankene.

Deretter er prosessen slik:

  1. Når tingretten mottar et konkurskrav, blir innehaveren og kreditoren som sendte kravet innkalt til et møte. 
  2. Konkursen blir kunngjort i lokalpresse og Norsk Lysningsblad, og registrert i Konkursregisteret. Bedriften legges som regel ned, og da må innehaver sende slettemelding til Enhetsregisteret.
  3. Innehaver må sende inn oversikt over kreditorer, hva som står i sikkerhet i selskapet og en liste over eiendelene til bedriften.
  4. Bobestyrer utnevnes, som regel en advokat, til å selge eiendelene og betale kostnader forbundet med konkursboet. Deretter fordeles det gjenstående beløpet mellom de som har krav på penger.

ENK-innehavere må fortsette å betale ned gjeld, selv etter at bedriften er konkursbehandlet. Det er fordi det ikke er noe juridisk skille mellom bedriften og privatpersonen. 

En person som går personlig konkurs mister de fleste eiendelene sine, men kan som regel beholde de eiendelene vedkommende og familien har bruk for (inkludert lønn som familien trenger), og de har lov til å fortsette å jobbe eller finne en ny jobb.

Privatpersoner som går personlig konkurs kan søke om gjeldsordning, altså en slags betalingsplan med kreditorene. Gjeldsordning settes opp via namsmannen.

Dette er de beste tipsene for å unngå konkurs.

Sett opp et godt budsjett for bedriften din

Du får bedre kontroll på bedriften din med et budsjett. Vi anbefaler å ha et resultatbudsjett og et likviditetsbudsjett.

Et resultatbudsjett ser på hva du har i kostnader og inntekter, og om du går med overskudd totalt sett. Et likviditetsbudsjett ser på hva som går inn og ut av bankkontoen hver måned, og viser om du til enhver tid har nok penger på konto.

Å ha nok midler tilgjengelig kalles å ha god likviditet.

Noen måneder er gjerne strammere enn andre – med et budsjett kan du forutse slike situasjoner, og jobbe ekstra for å få inn mer penger, øke prisene dine, ta opp lån eller lignende.

Disse budsjettene bør du sette opp for bedriften din.

LES OGSÅ: Økonomisk støtte for selvstendig næringsdrivende

Spør om hjelp fra en regnskapsfører

Er ikke økonomi din sterke side? Det er null problem, mange gründere kjenner på den følelsen. Da kan det være lurt å ta kontakt med en regnskapsfører. En regnskapsfører kan, i tillegg til bokføring, også hjelpe deg med økonomisk rådgivning.

Finn en autorisert regnskapsfører i dag.

Få inn betaling

Er du lei av å vente lenge på betaling når du sender faktura til en kunde? Det finnes flere alternativer til å vente:

  • Kort ned på betalingsfristen. I de aller fleste tilfeller det det helt greit med ti dager. Et annet alternativ er å korte ned den eksisterende fristen med bare to dager. De fleste kunder merker ikke noe til det, men det kan ha mye å si for deg.
  • Send til inkasso. Når en faktura forfaller er det ofte lurt å sende til inkasso i stedet for å fortsette å vente på betaling. I Conta tar inkassopartner Kravia jobben. Når du fakturerer med Conta kan du skru på automatisk oppfølging. Ubetalte fakturaer sendes da til inkasso to uker etter forfallsdatoen.

LES OGSÅ: 6 1/2 tips til god likviditet

Spar penger der du kan

Det trenger ikke være dyrt å starte egen bedrift. Husk at du kan spare penger ved å velge hjemmekontor, og da får du også skattefradrag for kostnadene.

Du kan også spare penger ved å fakturere og føre regnskap i Conta

Sjekk ut et gratis regnskapskurs for å komme i gang med regnskapsføringen selv.

Lykke til med bedriften din!

LES OGSÅ: Slik starter og driver du enkeltmannsforetak

Abonner på Conta sitt nyhetsbrev
Start enkeltpersonforetak gratis nå og få med ett års faktura- og regnskapsprogram!