Hvordan starte firma som student

En egen bedrift eller frilansarbeid kan være en god og lærerik deltidsjobb ved siden av studiene. Slik kan du starte firma som student. 

En egen bedrift eller frilansarbeid kan være en god og lærerik deltidsjobb ved siden av studiene. Slik kan du starte firma som student. 

De fleste studenter har behov for en deltidsjobb for å få ting til å gå rundt. Ofte kan det være utfordrende å finne en relevant deltidsjobb uten årevis med erfaring. Så hvorfor ikke skape din egen?

Å starte et firma eller jobbe frilans kan være en god måte å tjene litt ekstra penger, samtidig som du får erfaring i faget ditt eller videreutvikler en hobby. 

Hva skal du drive med?

Det første du må finne ut, er hva du skal drive med. Skal du selge varer eller tjenester? 

Kan du starte noe som er relevant for utdanningen din? Det kan hjelpe deg både videre på studiet og med å få erfaring til senere. 

Mange bedrifter starter som en hobby. Hvis du liker å ta bilder og eier et kamera, kan du for eksempel jobbe frilans som fotograf. 

Eller, kan det være så enkelt som å tilby å passe hundene i nabolaget. 

Kun fantasien setter grenser! 

Les også: 8 råd til deg som vil starte bedrift som student

ENK eller AS?

Hvilken selskapstype du skal velge avhenger av hva du skal drive med og hva målene dine er. 

Mange velger å starte enkeltpersonforetak fordi det går raskt å starte, du kan begynne å jobbe med en gang og det krever ingen startkapital. 

Enkeltpersonforetak er et godt valg hvis du tenker å drive helt for deg selv og ikke kommer til å ha noen risiko i form av ansatte og varelager. Mange frilansere, for eksempel, velger å gå for ENK.

Det er i tillegg færre administrative forpliktelser når du driver enkeltpersonforetak. Du må selvsagt sende fakturaer og holde oversikt over det du selger i et regnskap, men du slipper å tenke på lønn og årsregnskap. 

Aksjeselskap passer for deg som ønsker å skalere opp bedriften etter hvert. Du trenger minimum 30 000 kroner i aksjekapital for å starte opp, men til gjengjeld gir et AS deg større økonomisk trygghet. 

Med et AS kan du ansette deg selv og få alle rettighetene som ansatte har, blant annet sykepenger. 

I tillegg blir du ikke personlig økonomisk ansvarlig hvis bedriften skulle gå dårlig. Ved en konkurs påvirker det bare bedriften og verdiene i den. Myndighetene kan, for eksempel, ikke kreve leiligheten eller bilen du eier privat hvis bedriften ikke kan betale for seg. 

Derfor er AS det beste alternativet hvis du planlegger å ha store verdier og flere ansatte. 

Til gjengjeld krever et aksjeselskap litt mer rapportering, spesielt hvis du har ansatte. Men, ingenting du ikke kan lære deg eller ansette noen til å gjøre! 

Hvordan starte firma som student

Conta hjelper deg å starte bedrift som student! 

Skal du starte enkeltpersonforetak, kan du bruke tjenesten vår på enkeltpersonforetak.no for en rask og sømløs start på gründerlivet:

  1. Fyll ut et enkelt skjema →.
  2. Vi tar oss av det administrative arbeidet med å registrere bedriften. 
  3. Du signerer i Altinn. 

Så er det klart! 

Du får også med Norges smarteste faktura- og regnskapsprogram, slik at du kan starte å sende faktura med det samme du får organisasjonsnummeret ditt

Start enkeltpersonforetak

Velger du å gå for aksjeselskap, kan du bruke tjenesten Starte-AS.no. Her får du nøyaktig samme servicen, men i stedet et fiksferdig aksjeselskap! 

Start aksjeselskap

Hva med grensen for studielån?

Hvor mye du tjener, påvirker hvor mye du kan få i studielån av Lånekassen. Tjener du mer enn grensene, får du mindre stipend. 

Du kan søke om studielån selv om du driver egen bedrift. 

Økonomiske støtteordninger for å starte firma som student

Skal du starte enkeltpersonforetak, koster det ikke nødvendigvis noe å starte opp. Men det skader sjeldent å ha litt ekstra penger på konto i begynnelsen. Ofte dukker det opp kostnader du kanskje ikke hadde tenkt på, for eksempel fakturaprogram. 

Heldigvis finnes det mange støtteordninger du kan benytte deg av for å få økonomisk hjelp i oppstarten. Her er noen forslag til hvordan du kan finansiere bedriften:

  • Start sammen med noen andre. Et aksjeselskap kan ha flere eiere. Starter du sammen med noen andre, kan dere dele aksjekapitalen og eventuelt andre kostnader i oppstarten.
  • Søk støtte fra Innovasjon Norge. Mange gode idéer blir til i studietiden. Får du en idé som vil ha en samfunnsøkonomisk nytte og bidrar til noe nytt på markedet, stiller Innovasjon Norge gjerne med midler til oppstart og utvikling.

    Se de forskjellige søknadene og søk om støtte.
  • Søk om oppstartsstøtte fra kommunen. Alle kommuner blir tildelt et kommunalt næringsfond fra staten, som de kan dele ut til nye bedrifter. De gir støtte til nye virksomheter og prosjekter som bidrar til nyskapende aktivitet for kommunen.

    Se hvilke kommunale næringsfond du kan søke på.
  • Søk om støtte for spesifikke formål eller bransjer. Altinn har en oversikt over offentlige støtteordninger for alt fra kultur til fiske.
  • Start en crowfundingkampanje. Eller folkefinansiering, som det kalles på godt norsk. Der kan venner, familie eller andre investorer bidra med et valgfritt beløp til bedrifter, prosjekter eller idéer de har tro på. 

Les mer om:

Hjelp og støtte fra studiestedet

Mange studiesteder oppfordrer studentene til å starte sin egen bedrift. På noen steder er det til og med et krav! 

Derfor har noen universiteter og høyskoler også egne støtteapparater for studenter som vil starte noe eget. Forhør deg med forelesere og medstudenter, eller ta en titt på studiestedets egen nettside for å finne ut hva du kan benytte deg av. 

Her er det mye hjelp og støtte å hente når du skal starte firma som student! 

Abonner på Conta sitt nyhetsbrev