Slik planlegger du for økonomiske mål i et enkeltpersonforetak

Alle bedrifter bør sette seg økonomiske mål. Dette gjelder også enkeltpersonforetak. I denne artikkelen skal vi se nærmere på hvordan. 

Alle bedrifter bør sette seg økonomiske mål. Dette gjelder også enkeltpersonforetak. I denne artikkelen skal vi se nærmere på hvordan. 

Du har kanskje flere økonomiske mål for enkeltpersonforetaket ditt. For mange er det første målet at man skal tjene nok til å klare seg med inntekten fra enkeltpersonforetaket sitt. 

En ting som er viktig når man setter seg økonomiske mål, er å ha kontroll på økonomien. Det er lurt å planlegge både for hva som skal inn av penger og hva som kommer til å gå ut av det. 

Planlegg godt fra start

Det er fort gjort å bli litt ivrig når man skal komme seg i gang. Men et lurt tips å ta med seg, er å planlegge godt fra start. 

Hvor mye skal du ta betalt for varene og tjenestene dine? Hvor mye må du selge for å tjene det du trenger i løpet av en måned? Det kan være lurt å planlegge inn en buffer, dersom det dukker opp en uventet utgift. 

Å lage budsjett vil hjelpe deg med å planlegge økonomien din fremover og er et godt verktøy når du planlegger for økonomiske mål. Vi anbefaler både et resultat budsjett og et likviditetsbudsjett.

En ting som skiller det å drive et aksjeselskap og et enkeltpersonforetak, er at i et aksjeselskap er økonomien selskapet sitt. I et enkeltpersonforetak er økonomien til deg som privatperson og bedriften ett. Det vil si at dersom vaskemaskinen din ryker hjemme, så vil du hente penger fra samme plass som hvis du skal kjøpe en ny PC til jobb. 

I resultatbudsjettet ser du inntektene dine, minus kostnadene dine og pengene som forhåpentligvis du sitter igjen med. I et likviditetsbudsjett setter du opp planlagte inntekter og kostnader for en periode fremover. Det er dermed et budsjett som vil vise betalingsevnen til bedriften din for denne perioden. 

Les også: Hvordan sette opp et budsjett

Forskuddskatt i enkeltpersonforetak

Når man driver et enkeltpersonforetak skal man betale forskuddsskatt. Det vil si at man betaler skatt basert på hvor stort overskudd man forventer å få. Skatten betales samme år som pengene tjenes.

Siden du og enkeltpersonforetaket ditt er en juridisk enhet, så skal det kun leveres en skattemelding. 

Første året du driver enkeltpersonforetaket ditt melder du inn til Skatteetaten hva du forventer å tjene. Basert på dette beregner de hva du skal betale i forskuddsskatt. Den totale inntekten vil avgjøre skattesatsen, men de fleste ENK skatter mellom 30-45 prosent. 

Det kan være vanskelig å estimere i forkant hva inntekten vil bli, så det er veldig vanlig at ENK enten får til gode på skatten eller må betale restskatt. 

Vær derfor lur, følg med underveis i året og pass på at du har penger til å betale dersom du får restskatt. 

Forskuddskatten betales fire ganger i året: 15. mars, 15. juni, 15. september og 15. desember. 

Se alle frister for næringsdrivende her

Invester i deg selv – spar til pensjon

Det er kanskje fristende å bare bruke pengene man har på konto, men du gjør deg selv en stor bjørnetjeneste ved å spare penger til pensjon. Har du økonomiske mål, er det veldig viktig å tenke langsiktig og spare penger.

Dersom du ikke er ansatt noe plass, og enkeltpersonforetaket er din eneste inntektskilde, har du ingen arbeidsgiver som sparer pensjon til deg. Det vil si at du vil kun motta alderspensjon når du går av med pensjon. Det gjør deg altså til en minstepensjonist. 

Det er derfor en viktig investering å sette av penger til pensjon i et enkeltpersonforetak. Du kan investere penger i egne fond eller spare kontoer, eller du kan spare til pensjon i det som kalles frivillig innskuddspensjon. 

Med frivillig innskuddspensjon kan du trekke innskuddene og eventuelle gebyrer fra næringsinntekten din før skatten beregnes, på samme måte som skattefradrag for andre kostnader. Dette er en gunstig måte å spare på. Innskuddspensjon skjer enten i en bank eller et livsforsikringsselskap. 

Bør jeg heller starte et aksjeselskap? 

Ser du at det er stor vekst i enkeltpersonforetaket ditt, kan det være lurt å få omgjort selskapet til et aksjeselskap. Det samme gjelder for personer som ønsker å starte en bedrift med mål om vekst og stor inntjening. 

Et aksjeselskap gir større sikkerhet for mange. Du og selskapet er to juridiske enheter med separat økonomi, du kan ansette deg selv og få alle godene en vanlig ansatt har som permisjon, sykedager, lønn og feriepenger. I tillegg er det mer gunstig å reinvestere overskudd i et aksjeselskap. 

Ønsker du å bytte fra et ENK til et AS, så må du ha hjelp fra en regnskapsfører eller revisor. Dette er fordi du mest sannsynlig må ha et tingsinnskudd. 

Du kan også bare opprette et helt nytt AS, da kan du gjøre det på egen hånd via for eksempel tjenesten Starte-AS

Abonner på Conta sitt nyhetsbrev