Bedriftskonto for enkeltpersonforetak: Hva er det og må man ha det?

Det er ikke krav om at enkeltpersonforetak har en bedriftskonto, men for de aller fleste vil det være en stor fordel å kunne skille økonomien privat og i næringen.

Det er ikke krav om at enkeltpersonforetak har en bedriftskonto, men for de aller fleste vil det være en stor fordel å kunne skille økonomien privat og i næringen.

Som selvstendig næringsdrivende er det ekstra viktig å ha god kontroll på økonomien. Selv om enkeltpersonforetaket og du som privatperson strengt talt har felles økonomi, synes de fleste det er greit å skille dem litt fra hverandre. 

Det kan du enkelt gjøre med en bedriftskonto for enkeltpersonforetak!

Hva er en bedriftskonto?

En bedriftskonto er en bankkonto for bedriften din. Det fungerer som en helt vanlig bankkonto som du kan betale regninger fra, få innbetalinger til og knytte til et bankkort. 

Det er vanlig å opprette en nettbedrift når man har bedriftskonto. Nettbedrift er en nettbank for bedrifter, hvor de får full kontroll over økonomien. Nettbedrift har store fordeler:

Hvorfor ha bedriftskonto for enkeltpersonforetak?

Du kan bruke privatkonto til en bedrift som er et enkeltpersonforetak, men det finnes mange gode grunner til å bruke en bedriftskonto i stedet. 

1. Bedre kontroll på økonomien

En bedriftskonto eller egen bankkonto for enkeltpersonforetaket ditt gjør det enklere å skille økonomien din privat og i næringen. 

Det er lov å ha en felles konto siden du og ENKet er samme juridiske enhet, men det kan skape problemer for deg. Var pengene som ble trekt til det private boliglånet eller til et lån i bedriften? Hva med kvitteringen fra dagligvarebutikken? Var det en kostnad i enkeltpersonforetaket eller gårsdagens middag?

Det er mye enklere å holde kontroll på pengene når firmaet har sin egen bankkonto.

2. Regnskapet blir enklere

Enkeltpersonforetak bør ta en bankavstemming i regnskapet hver måned, der de sjekker transaksjonene i regnskapet opp mot transaksjonene på bankkontoen. 

Dette tar mye lenger tid hvis du må skille ut private kostnader underveis! 

Regnskapet skal kun inneholde transaksjoner knyttet til næringen din. Regnskapet blir dermed mye enklere hvis du er sikker på at alt som har gått inn og ut av kontoen er knyttet til firmaet.

3. Du kan bruke bankintegrasjon

Du trenger en bedriftskonto med nettbedrift for å kunne bruke bankintegrasjon med regnskapssystemet ditt. Bankintegrasjon gjør livet lettere for en bedriftseier; den lar deg nemlig betale regninger fra regnskapet – uten å logge inn i nettbanken.

I Conta betyr det at du kan betale samtidig som du bokfører, eller til og med fra mobilappen

I tillegg vil du alltid ha saldoen på bankkontoen tilgjengelig fra regnskapsprogrammet. 

Kan man bruke privatkonto til bedrift?

Aksjeselskap kan ikke bruke privatkonto til bedrift. Enkeltpersonforetak har derimot muligheten. 

Hvis enkeltpersonforetaket ditt bruker en privatkonto, må du huske å velge «privatkonto» når du legger til bankkontoen i regnskapet. Hvis ikke vil du få beskjed om at kontoen ikke hører til virksomheten. 

Du må i tillegg passe på å nulle ut beløpet på bankkontoen i regnskapet hvert år, slik at det ikke blir dobbelt på skattemeldingen din. 

Hvordan åpne bedriftskonto for enkeltpersonforetak?

Du kan åpne bedriftskonto for enkeltpersonforetak ved å sende en søknad i banken. 

Enkeltpersonforetak.no kan du søke om å åpne bedriftskonto samtidig som du starter ENK. Da går prosessen raskt og du får slått to fluer i en smekk! 

Hva koster det å opprette bedriftskonto?

Når du bestiller enkeltpersonforetak hos Enkeltpersonforetak.no, kan du velge å få med en gratis bedriftskonto med Sparebanken Møre. Du betaler kun for opprettelse av nettbedrift, hvis du ønsker det.

Hos Sparebanken Møre går det raskt å opprette bedriftskonto. Når du sender inn registreringen går de gjennom søknaden din og tar kontakt i løpet av et par dager. Så er alt klart til oppstart!

Ofte stilte spørsmål

Hvor mange kontoer bør en bedrift ha?

Hvor mange kontoer en bedrift bør ha, avhenger av driften. For de fleste enkeltpersonforetak holder det mest sannsynlig med én bankkonto. Bedrifter med ansatte trenger litt flere kontoer. Bedrifter med flere avdelinger velger ofte å ha egne bankkontoer per avdeling. 

Hvilke kontoer bør en bedrift ha?

En bedrift bør ha en driftskonto for den daglige driften. Firmaer med ansatte må i tillegg ha en skattetrekkskonto. Hvis du starter aksjeselskap må du ha en egen bankkonto når du setter inn aksjekapitalen. Dette blir driftskontoen i selskapet. 

Hvilken bank er best for bedrifter?

De aller fleste banker har gode løsninger for bedrifter. Det er derfor vanskelig å si hvilke som er aller best. 

Når du starter enkeltpersonforetak eller aksjeselskap med Conta, får du muligheten til å inngå en avtale med Sparebanken Møre. De passer bra for bedrifter og har et eget næringsteam som gir rådgivning når du trenger det. 

Abonner på Conta sitt nyhetsbrev